Magesmerter etter mat - hva er årsaken?

De fleste har opplevd magesmerter etter et måltid, og i de fleste tilfellene er det helt ufarlig. Men hvorfor får man vondt i magen etter man har spist?

MAGESMERTER PÅ GRUNN AV LUFT: Vi svelger luft når vi spiser og drikker, spesielt hvis vi spiser fort. Foto: Emily frost / Shutterstock / NTB
MAGESMERTER PÅ GRUNN AV LUFT: Vi svelger luft når vi spiser og drikker, spesielt hvis vi spiser fort. Foto: Emily frost / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange opplever en gang iblant å få vondt i magen etter matinntak, og ofte beskriver man dette som «mageknip». Ofte går mageknip over av seg selv uten at man tenker noe mer over det. Får man ofte vondt i magen etter at man har spist, kan det være lurt å kontakte lege for sammen å finne ut av hvorfor smertene kommer.

Nedenfor ser vi på noen mulige årsaker til at man kan få magesmerter etter matinntak.

Luftsmerter eller knipsmerter

Knipsmerter kommer ofte av at et hult organ trekker seg sammen, slik som for eksempel tarmen gjør når den dytter tarminnhold videre. Luftsmerter kan oppstå hvis luft blir fanget eller ikke beveger seg godt nok gjennom fordøyelsessystemet.

Symptomer på at man har en større mengde med luft i tarmen enn normalt har de fleste kjent på. Det kan være at man raper mer, har mer luftavgang, krampaktige magesmerter, følelse av oppblåsthet eller at man observerer at magen ser «oppblåst» ut. For mange vil det hjelpe å gå på toalettet hvis man har knipsmerter.

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Matvarer med høyt innhold av fiber kan gjøre at man produserer med tarmgass. Eksempler er bønner, erter, frukt, grønnsaker og helkorn. Også kullsyreholdige drikker og noen kunstige søtningsstoffer som finnes i sukkerfri mat og drikke kan øke luftmengden i tarmen.

Spiser man fort eller tygger mye tyggegummi, risikerer man også å svelge mer luft (7,8).

Les mer om mageknip og luftsmerter her.

Irritabel tarmsyndrom

Omtrent 15 % av den voksne befolkningen har irritabel tarmsyndrom (IBS). Symptomene kan være ubehag eller smerter i magen, diaré, forstoppelse og følelse av oppblåsthet. For mange blir smertene verre etter å ha spist. Smertene blir ofte lindret av å gå på toalettet (1,4).

OPPBLÅSTHET: Magen kan se og føles oppblåst ut hvis man har mye luft i tarmen. Foto: staras / Shutterstock / NTB
OPPBLÅSTHET: Magen kan se og føles oppblåst ut hvis man har mye luft i tarmen. Foto: staras / Shutterstock / NTB Vis mer

Laktoseintoleranse

Ved laktoseintoleranse har man problemer med å fordøye sukkeret laktose som man finner i melk og melkeprodukter. Dette er fordi man har for lite av et enzym i tarmene som heter laktase. Symptomene på laktoseintoleranse er magesmerter, diare, følelse av oppblåsthet og luft i magen, og kommer gjerne 30 minutter til 2 timer etter man har spist eller drukket meieriprodukter (3).

Cøliaki

Cirka 1 % av befolkningen er rammet av cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sykdom hvor kroppen er overfølsom for gluten, et protein som er i hvete, bygg og rug. Ved inntak av glutenholdig mat blir tarmen over tid skadet. Symptomer kan være diaré, slapphet, lav blodprosent, vekttap, magesmerter, oppblåsthet, kvalme og oppkast (5).

Gallesteinssmerter

I de fleste tilfeller gir ikke gallesteiner noen plager, men hvis de setter seg fast i gallegangen kan man få kraftige smerter, typisk i øvre høyre del av magen. Smertene kan komme cirka 1 time etter et måltid, og kan ofte vare i flere timer (6).

Matforgiftning

Har man spist mat som inneholder bakterier, virus eller parasitter, kan det noen ganger gi matforgifting . Typiske symptomer er kvalme, oppkast og diare, og noen kan bli ømme i magen (9).

Når bør man oppsøke lege ved magesmerter?

Er magesmertene kraftige og man føler seg akutt syk, bør man søke legehjelp raskt.

Har magesmertene vart over tid og man i tillegg har blod i avføringen, endring i avføringsmønster, feber, vekttap eller kvalme og oppkast, bør man bestille en legetime.

Kilder:

  1. BMJ, Best Practice, Irritable bowel syndrome
  2. Store medisinske leksikon, Peristaltikk
  3. Mayo Clinic, Lactose intoleranse
  4. Helsebiblioteket, Irritabel tarmsyndrom
  5. Mayo Clinic, Celiac disease
  6. BMJ, Best Practice, Cholelithiasis (gallstones)
  7. Mayo clinic, Gas and gas pains
  8. Lommelegen, Mageknip og luftsmerter
  9. Lommelegen, Matforgiftning
    Sist hentet 02.12.21.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer