Gastroenteritt

Gastroenteritt er en betennelse i mage- og tarmkanalen. Her kan du lese om de vanligste årsaker, symptomer og behandling.

GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er gastroenteritt?

Gastroenteritt er en akutt mange og tarminfeksjon. I motsetning til gastritt (magekatarr) som bare gir symptomer fra magen, er gastroenteritt en betennelsestilstand som rammer både mage og tarmkanalen, det vil si magesekk, tynntarm og tykktarm. Denne tilstanden vil kunne gi både oppkast og diaré - ofte kalt magesjau på folkemunne.

Årsaker

Tilstanden skyldes vanligvis at man har fått i seg bedervet mat eller forurenset vann med virus eller bakterier som irriterer slimhinnene.

1. Virus

Hvis man blir smittet i Norge er virusinfeksjoner vanligst.

Virale infeksjoner med rota-, adeno- og norovirus er vanlige, spesielt vanlige hos barn (norovirus også hos voksne). Av bakterielle årsaker er Campylobacter jejuni, Salmonella og Yersinia enterocolitica vanligst.

image: Kolikksmerter hos voksne

Kolikksmerter hos voksne

2. Bakterier

Av bakterielle årsaker er

3. Parasitter

Parasitter som Giardia lamblia og Cryptosporidium kan gi diaré og er muligens underdiagnostisert som årsak til vannbåren smitte.

Matforgiftning

Matforgiftning kan også gi betennelse i fordøyelsessystemet. Det forekommer spesielt ofte ved reiser i fremmede land med uvant kosthold, turistdiaré. Matforgiftning gir sjeldent feber, og man blir ofte bedre i løpet av et døgn. Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. coli (EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke.

Symptomer

Ved gastroenteritt vil det være typiske symptomer fra mage og tarmkanalen:

Komplikasjoner

Særlig barn kan være utsatt for rask uttørking (dehydrering). Viktige uttørkingsstegn er slapphet, sløvhet, tørste, det kommer lite urin og den er mørk. Spedbarn kan være irritable, skrike og "ikke være til å kjenne igjen". (2)

image: Hva er normal farge på urin?

Hva er normal farge på urin?

Når bør jeg oppsøke lege?

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.

Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer diare. Ellers bestemmer allmenntilstanden om du skal kontakte lege. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn.

Kontakt lege på nytt: Kontakt alltid lege hvis du mistenker uttørking. Uttørking skjer særlig hos barn, og spesielt raskt hos barn under to år. Ved diare som varer mer enn en uke, bør du få undersøkt avføringen for å finne hvilke mikrobe som er årsaken. Husk å si fra om du har vært utenlands i det siste.

Sykehusinnleggelse

Barn med tegn på uttørking blir lagt inn på sykehus hvis det ikke er sannsynlig at de kan få i seg nok væske. Det er spesielt lav terskel for å legge inn barn under to år. Hvis du har høy feber eller blod i avføringen, enten du er barn eller voksen, er det også vanlig å bli lagt inn på sykehus. Høy feber kan være et tegn på infeksjon også andre steder i kroppen, eller på blodforgiftning. Blod i avføringen tyder på tykktarmsskade. (2)

Behandling

Les mer om råd for pleie og behandling her.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1) LVH.no 2) Lommelegen: Akutt mage- tarminfeksjon