Gastroenteritt

Gastroenteritt er en betennelse i mage- og tarmkanalen. Her kan du lese om de vanligste årsaker, symptomer og behandling.

GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er gastroenteritt?

Gastroenteritt er en akutt mange og tarminfeksjon. I motsetning til gastritt (magekatarr) som bare gir symptomer fra magen, er gastroenteritt en betennelsestilstand som rammer både mage og tarmkanalen, det vil si magesekk, tynntarm og tykktarm. Denne tilstanden vil kunne gi både oppkast og diaré - ofte kalt magesjau på folkemunne.

Årsaker

Tilstanden skyldes vanligvis at man har fått i seg bedervet mat eller forurenset vann med virus eller bakterier som irriterer slimhinnene.

1. Virus

Hvis man blir smittet i Norge er virusinfeksjoner vanligst.

Virale infeksjoner med rota-, adeno- og norovirus er vanlige, spesielt vanlige hos barn (norovirus også hos voksne). Av bakterielle årsaker er Campylobacter jejuni, Salmonella og Yersinia enterocolitica vanligst.

2. Bakterier

Av bakterielle årsaker er

3. Parasitter

Parasitter som Giardia lamblia og Cryptosporidium kan gi diaré og er muligens underdiagnostisert som årsak til vannbåren smitte.

Matforgiftning

Matforgiftning kan også gi betennelse i fordøyelsessystemet. Det forekommer spesielt ofte ved reiser i fremmede land med uvant kosthold, turistdiaré. Matforgiftning gir sjeldent feber, og man blir ofte bedre i løpet av et døgn. Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. coli (EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke.

Symptomer

Ved gastroenteritt vil det være typiske symptomer fra mage og tarmkanalen:

Komplikasjoner

Særlig barn kan være utsatt for rask uttørking (dehydrering). Viktige uttørkingsstegn er slapphet, sløvhet, tørste, det kommer lite urin og den er mørk. Spedbarn kan være irritable, skrike og "ikke være til å kjenne igjen". (2)

Når bør jeg oppsøke lege?

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.

Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer diare. Ellers bestemmer allmenntilstanden om du skal kontakte lege. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn.

Kontakt lege på nytt: Kontakt alltid lege hvis du mistenker uttørking. Uttørking skjer særlig hos barn, og spesielt raskt hos barn under to år. Ved diare som varer mer enn en uke, bør du få undersøkt avføringen for å finne hvilke mikrobe som er årsaken. Husk å si fra om du har vært utenlands i det siste.

Sykehusinnleggelse

Barn med tegn på uttørking blir lagt inn på sykehus hvis det ikke er sannsynlig at de kan få i seg nok væske. Det er spesielt lav terskel for å legge inn barn under to år. Hvis du har høy feber eller blod i avføringen, enten du er barn eller voksen, er det også vanlig å bli lagt inn på sykehus. Høy feber kan være et tegn på infeksjon også andre steder i kroppen, eller på blodforgiftning. Blod i avføringen tyder på tykktarmsskade. (2)

Behandling

Les mer om råd for pleie og behandling her.

Kilder:

1) LVH.no 2) Lommelegen: Akutt mage- tarminfeksjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer