Gastroenteritt

Gastroenteritt er en betegnelse på betennelse i mage- og tarmkanalen. Her kan du lese om de vanligste årsaker, symptomer og behandling.

GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GASTROENTERITT: Kvalme, oppkast, diaré er symptomene. Fordøyelsesystemet har blirr angrepet av en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gastroenteritt er en akutt betennelsestilstand i fordøyelseskanalen.

Årsaker

Tilstanden skyldes vanligvis at man har fått i seg bedervet mat eller forurenset vann med virus eller bakterier som irriterer slimhinnene.

1. Virus

Hvis man blir smittet i Norge er virusinfeksjoner vanligst.

2. Bakterier

Av bakterielle årsaker er

3. Parasitter

Parasitter som Giardia lamblia og Cryptosporidium kan gi diaré og er muligens underdiagnostisert som årsak til vannbåren smitte.

Matforgiftning

Matforgiftning forekommer spesielt ofte ved reiser i fremmede land med uvant kosthold, turistdiaré. Matforgiftning gir sjeldent feber, og man blir ofte bedre i løpet av et døgn. . Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. coli (EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus. Flere som har spist samme mat, blir syke. Les også soppforgiftning og blåskjellforgiftning.

LES OGSÅ: Bendelorm i magen

Ulike betegnelser på mage- og tarm tilstander
Gastritt: Betennelse i magesekkens slimhinne
Gastroenteritt: mage-tarmkatarr, akutt betennelsestilstand i ordøyelseskanalen.
Gastroøsofagal refluks: lekkasje av mageinnhold opp i spiserøret
Dyspepsi: upresist samlebegrep på fordøyelsesbesvær som knytter seg til mellomgulvet. Kilde: SML

Symptomer

Komplikasjoner

Særlig barn kan være utsatt for rask uttørking (dehydrering). Viktige uttørkingsstegn er slapphet, sløvhet, tørste, det kommer lite urin og den er mørk. Spedbarn kan være irritable, skrike og "ikke være til å kjenne igjen". (2)

LES OGSÅ: Feber hos barn

Når bør jeg oppsøke lege?

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer diare. Ellers bestemmer allmenntilstanden om du skal kontakte lege. Husk å ha lav terskel for å kontakte lege for små barn.

Kontakt lege på nytt: Kontakt alltid lege hvis du mistenker uttørking. Uttørking skjer særlig hos barn, og spesielt raskt hos barn under to år. Ved diare som varer mer enn en uke, bør du få undersøkt avføringen for å finne hvilke mikrobe som er årsaken. Husk å si fra om du har vært utenlands i det siste.

Sykehusinnleggelse. Barn med tegn på uttørking blir lagt inn på sykehus hvis det ikke er sannsynlig at de kan få i seg nok væske. Det er spesielt lav terskel for å legge inn barn under to år. Hvis du har høy feber eller blod i avføringen, enten du er barn eller voksen, er det også vanlig å bli lagt inn på sykehus. Høy feber kan være et tegn på infeksjon også andre steder i kroppen, eller på blodforgiftning. Blod i avføringen tyder på tykktarmsskade. (2)

Behandling

Les mer om råd for pleie og behandling her.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

1) LVH.no 2) Lommelegen: Akutt mage- tarminfeksjon