Virusmage?

Spørsmål

Hei, Jeg skriver fordi jeg i de siste 4 ½ ukene har være plaget meg kvalme, slapphet og litt diaree. Jeg var for 4 uker siden i Usa da jeg spiste en Burito som inneholdt kjøtt, ris, salat og rømme. Ca 10-12 timer etter dette ble jeg syk og siden dette har jeg vært det. Da jeg kom hjem til Norge tok jeg kontakt med Legen min. Vi tok prøver av avføringen(Salmonella, campylobacter, yersinia) og blod (S-crp, s-kalium, s-kreatinin, s-alat, s-amylase total) men begge viste at alt var normalt. Han satt meg derfor på Nexium fordi han trodde jeg hadde magesår. Etter tre uker på dette, prøvde vi heller Ranitidin for magekatarr. Dette sluttet jeg på et tre dager fordi jeg var så kvalm og dårlig. Legen mener nå at det kan være et virus som henger igjen. Han mener at det ikke er noen grunn til å prøve antibiotika ettersom de prøvene jeg har tatt ikke viser noe galt(har tatt 1 prøve.. tar man ikke ofte 3?). Selv føler jeg meg mer usikker. Har ikke noe feber, men er sengeliggende mer eller mindre hele dagen, fordi jeg er slapp, kvalm og sliten. Synes det høres rart ut at det skal henge så tungt igjen. Er usikker på hva jeg nå skal kreve av legen(burde jeg kreve å få se en spesialist?). Leser jo mye om magesvulst på nettet, men prøver å slå det bort. Finnes det noen annen forklaring? Har ikke vondt når jeg trykker, ikke spesielt i hvert fall. Noen forslag?

På forhånd takk

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Ved å ta flere avføringsprøver øker man sjansen for å påvise en eventuell bakterieinfeksjon i tarmen, men når du nevner 3 avføringsprøver så tenker du nok på testen hvor man leter etter blod i avføringen.

Alle blodprøver er altså normale, det er ikke napp på de vanligste bakterielle tarminfeksjonene, og magesår synes usannsynlig i og med at du trolig ikke hadde noe effekt av Nexium.

Jeg tviler på at du har en virusinfeksjon så lang tid etter at det hele startet, i såfall er infeksjonen over men tarmen har ikke fått restituert seg ordentlig. Det finnes jo også andre bakterieinfeksjoner og evt parasittinfeksjoner, men selv i USA er de du har testet deg for de vanligste, og det er mindre sannsynlig at du har fått i deg noe veldig eksotisk. Imidlertid bør kanskje avføringen din mikroskoperes for å se etter parasitter.

Det er klart at kreft alltid vil være et teoretisk alternativ, men jeg tror at du med disse symptomene i en alder av 25 år i praksis kan glemme kreftdiagnosen. Hvis du bare blir verre eller dette overhodet ikke viser tegn til bedring må du kanskje utredes ytterligere hos spesialist, men foreløpig ser jeg ingen grunn til det. Jeg synes dette skal få roe seg ned og skal du og legen din holde dialogen åpen i et par uker til, da tror jeg symptomene kommer til å forsvinne gradvis. Jeg tror nok som legen din at dette er en resttilstand etter en virusinfeksjon og at det kommer til å gi seg etterhvert, antibiotika er helt unødvendig.

Hvis noe skal gjøres må det være en ny avføringsprøve for å dobbeltsjekke at alt er negativt.