Vedvarende magesmerter

Spørsmål

Vedvarende smerter i mellomgulvet.
Jeg har i noen dager nå hatt smerter i mellomgulvet, og også noe i ryggen(omtrent samme høyde). Disse smertene er konstant. Også om natten. Jeg merker ingen forskjell om jeg spiser eller drikker noe. Jeg har selv forsøkt å lokalisere smertepunktet i magen, og kommet frem til at det sitter øverst i magen, i midten like nedenfor de nederste ribbena. Smertene er ikke sterke, men de er der hele tiden. De kjennes ikke som vanlige magesmerter. Mer som om jeg vil rape, men ikke får til.

Jeg har funnet frem til at dette kan være symptom på enten magesår, eller betennelse i bukspyttkjertelen. Jeg har imidlertid ingen kvalmefornemmelse, blodig oppkast eller avføring. Jeg har heller ikke feber. Siden jeg daglig bruker Nexium så tror jeg ikke dette er en syre-relatert lidelse.

Selv tror jeg det kan være sistnevnte, sett i lys av at jeg i sommerferien har hatt et noe høyere inntak av alkohol enn jeg ellers pleier.

Hva tror du?
Kan dette gå over av seg selv, eller vil det uansett kreve behandling? Er det farlig for meg å vente noen dager å se om det går over før jeg kontakter legen min?

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker Nexium(20mg) for å dempe syreproduksjon etter at det for 2 år siden ble konstatert slakk lukkemuskel mellom mage og svelg. Denne hadde ført til betennelse i nedre del av spiserøret.

Mann, 33 år

Svar

Hei!

Smerter fra magen er et av de vanligste symptomene som fører til legebesøk. Dette er ikke så merkelig når man tenker på alle de forskjellige organene og strukturene som ligger her, og årsakene til slike smerter er mange og ofte vanskelig å finne. Dessvere er det ofte svært vanskelig å finne årsaken til slike plager. Dette kommer av at magen vår som sagt inneholder mange organer, og sykdommer i de forskjellige organene kan gi symptomer som er svært like. I tillegg så går nervebanene våre svært "kronglete" i magen slikt at for eksempel smerter grunnet en sykdom i et organ kan føles et helt annet sted en der organet ligger.

Når det gjelder hva som er skyld i plagene dine så kan det nok godt passe med en betennesle i bukspyttkjertelen (pankreatitt). De vanligste årsakene til en pankreatitt er høyt alkoholforbruk samt gallestein.
En kronisk pankreatitt kan være vanskelig å diagnosere, ofte er blodprøvene nærmest normale. Man kan av og til se forandringer på røntgen eller ultralyd så jeg ville diskuter med fastlegen om det kan være en ide å henvise deg til dette. Man kan også ta enkelte avføringsprøver hvor man blant annet måle fettinnholdet.

Har man en betenelse i bukspyttkjertelen så er det ikke noen spesifikk behandling mot dette, man må selvfølgelig prøve å fjerne årsakene enten stoppe med alkohol eller behandle gallestein. I tillegg kan det ofte kreve overvåkning på sykehus hvis symptomene er kraftige, dette for å sørge for at ikke sykdommen også affiserer andre organer i kroppen.

Hvis du fremdeles har smerter så ville jeg absolutt anbefalt et besøk hos fastlegen, man skal ikke gå med langvarige smerter uten å prøve å finne ut hva det skyldes. Plagene kan godt skyldes andre ting en pankreatitt, slik som f.eks. kronisk betennelse i magesekk eller spiserør, og dette kan være greit å få sjekket opp.

Håper dette var til hjelp!