USA-infeksjon

Spørsmål

Hei. Jeg skriver fordi jeg for 8 uker siden var på reise i USA, da jeg opplevde å bli dårlig. Dette skjedde en 10-12 timer etter jeg hadde spist på et gatekjøkken og symptomene var kvalme, feber, diaré og slapphet. Antar at dette er typiske tegn på en matforgiftning eller bakteriell infeksjon. Det som derimot skjedde var at jeg gikk rundt de neste 2 ukene og følte meg mye kvalm, mangel på matlyst og veldig slapp. Dro derfor til lege når jeg returnerte til Norge, som mente jeg hadde fått magesår. Gikk 3 uker på Nexium, men da dette ikke hjalp, ga vi opp. Har tatt bakterielle prøver, men ikke etter parasitter(sjekket for salmonella, magesårbakterien og en ”typisk” ting til jeg ikke husker navnet på). Prøvene viste at intet var feil. Blod prøvene viste derimot at jeg hadde doblet mine leververdier over en ukes periode. Blodprøvene viste også at noen verdier på gallen var forhøyet. Jeg ble testet for hepatitt, men også den var negativ. Da vi igjen, 1 uke etter, tok nye blod prøver var leververdiene nærmet seg normalt, det samme med ”galleverdiene”. Grunnet dette mente legene at jeg har fått ett skikkelig virus, som ikke vil gi slipp. Mange av symptomene har blitt svakere. Er litt mindre kvalm, ikke fullt så slapp, og ”slimet” i avføringen har det også blitt mindre av. Merker derimot helt klart at kroppen ikke funker som den skal. 8 uker blir fort lange når man føler seg små kvalm, slapp og lignende. Lurer derfor på om diagnosen høres ”rett” ut i dine ører. Legen min sier at virus kan være vanskelig å bevise på prøver og at jeg derfor bare skulle slappe av så ble jeg sikkert bedre. Skulle jeg bli verre fikk jeg heller komme tilbake, sa han. Det jeg er mest redd for er at det skal blusse opp igjen. Hadde nemlig en 5 dagers periode, etter at jeg sluttet på nexium, som ble svært hard. Dette var 5 uker etter jeg hadde spist den berømte maten i USA. Denne kvelden hadde jeg nemlig bestemt meg for å slå ut håret. Jeg røykte, spiste pizza, drakk et par pils, is og kaffe. Ble skikkelig dårlig av dette, med kvalme og oppkast, diaré, men ikke feber. Tror det er sannsynlig at dette kan blusse opp igjen? Hvor lenge må jeg belage meg på at viruset kan holde ut? Og hva burde jeg og hva burde jeg ikke spise, når det gjelder virus? Kan dette også være parasitter og har jeg noen grunn til å frykte noe verre? Har mange spørsmål, men legen har, som du skjønner, gitt meg få svar.

Mann, 25 år

Svar

Hei!

Hendelsen i USA er en klassisk matforgiftningshistorie: oppkast og diare kort tid eller noen timer etter inntak av kontaminert mat. En slik infeksjon er selvbegrensende og oppkast går gjerne over innen 12 timer, diaré kan vare i opptil en uke hvis du er uheldig.

Vanligvis har det ingen hensikt å medisinere en slik infeksjon.

Det uvanlige i din fortelling er at symptomene har i så lang tid etter den opprinnelige infeksjonen. Noen kan bli slått ut i lang tid, men 8 uker er uvanlig lenge. Hvis du fortsatt har diare synes jeg det er riktig å gjøre nye avføringsprøver/dyrkning og kanskje utvide spekteret med tester noe. Selv om USA er et ganske sivilisert land (-)), har de en del litt sjeldnere mikrober enn vi er vant til i Norge. Med en slik avføringsdyrkning må det også letes etter parasitter.

Det er ingen spesielle spiseregler ved verken virus- eller bakterieinfeksjon, men hvis du fortsatt har diare må du få i deg nok væske, samt unngå svært sukker-rike eller kullsyreholdige produkter (som feks cola).

Jeg kan ikke se noe i sykehistorien din som skulle tyde på at du har magesår, men det er mulig at legen din har opplysninger som ikke fremkommer i spørsmålet ditt, og at det må være grunnen til at han mistenkte magesår.

Det er altså ganske umulig å spå hvor lenge dette skal vare når vi ikke vet hva årsaken til plagene er. Det er sjelden at slike magetarminfeksjoner varer over noen få uker, og selv med såkalt postinfeksiøs diaré er det hele vanligvis over i løpet av 6 uker. Siden dette vedvarer hos deg bør du ha en nye vurdering.