Trippelkur mot Helicobakter Pylori

Spørsmål

Hei. Er en kvinne på 42 år som har vært plaget med magen siden juletider. Et trykk i mellomgulvet,svie og smerte på enkelte punkter i magen. Bare på høyre side.Har i tilegg vondt oppe i rygg som bedres når jeg ligger. I forbindelse med en koloskopi i januar ble det også foretatt en gastroskopi hvor det ble tatt prøver av mageslimhinne. Det ble da konstatert spiserørebetennelse, brokk i mellomgulv,kronisk betennelse i mage med lett aktive tegn samt tydelig vekt av helicobacter. Skulle begynne med en trippelkur (Somac, Flagyl og Klacid) men har hatt 2 runder med omgangssyke og kuren ble utsatt og er ennå ikke påbegynt. Jeg har fortsatt vondt og ubehag i magen og er nå redd. Det vonde er som nevnt på bestemte punkter og merkes når jeg sitter. Ikke spesiellt når jeg ligger eller går.Har ikke problemer med å innta mat. På grunn av min ulcerøs colitt som nå har vært aktiv, er det vanskelig å studere avføring. Den er i alle fall ikke svart.Går nå på prednisolon da et forsøk med Imurel førte til høye leververdier. Har lest at magekreft er vanskelig å oppdage og er redd at noe er oversett i min undersøkelse. Bør jeg be om en ny gastroskopi eventuellt en CT eller skal jeg slå meg til ro med diagnosen som er tatt. Relevante sykdommer/medisiner: Ulcerøs colitt Pentasa, prednisolon Kvinne, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har altså ulcerøs colitt som behandles med prednisolon og pentasa. På grunn av smerte i øvre del av magen fikk du tatt en gastroskopi som viste mellomgulvsbrokk, øsofagitt (betennelse i spiserør), kronisk gastritt (betennelse i magesekk) samt funn av bakterien Helicobakter Pylori. Helicobacter pylori (Hp) er en bakterie som kan forekomme i slimhinnen i magesekken. Selv om magesekken produserer saltsyre som tar knekken på de fleste levende organismer, bl.a. bakterier, så trives Hp i magesekken. Det kan den gjøre fordi den lager ammonium, som er en basisk forbindelse som nøytraliserer syren. Mange har Hp uten å ha plager av dette, mens den i andre tilfeller medfører plager og magesår. Ved Hp-infeksjon oppstår en kronisk betennelse i slimhinnen i magesekken (gastritt) eller øverst i tolvfingertarmen (duodenitt). Denne betennelsen svekker slimhinnens motstandskraft mot bl.a. magesyren og det kan over tid utvikle seg et magesår. Vi regner at ca. 15-20% av dem som er infiserte med Helicobacter pylori, får magesår. Ca 1% kan få kreft i magesekken. Med andre ord, de aller fleste som er infiserte, får ikke magesår (eller magekreft). Hvorfor noen får sår og andre ikke, har vi begrenset kunnskap om. Arvelige faktorer, røyking og stress synes å være viktige medvirkende faktorer.

Helicobacter pylori er en meget motstandsdyktig bakterie. Det er svært vanskelig å fjerne bakterien fra slimhinnen i magen. Idag bruker man tre (trippel) eller fire (kvadruppel) legemidler samtidig i en kur som varer 7-10 dager. Ulike kurer har vist seg virksomme. De fleste kurene består av to typer antibiotika (som dreper bakterier) og et kraftig syredempende middel (en protonpumpehemmer). Ved at syren fjernes fra magesekken under kuren, blir bakteriene mer sårbare for antibiotika, de blir lettere fjernet eller eliminert (eradikert).

Dersom du tar kuren punktlig, er sjansen for vellykket behandling nærmere 90%. Da er bakterien helt fjernet. Dessverre viser det seg at hvis kuren ikke blir tatt forskriftsmessig, dvs. du glemmer å ta noen tabletter eller du unnlater å følge behandlingsinstruksene, så blir langt færre vellykket behandlet - kanskje bare halvparten. Og blir ikke bakterien fjernet, så vil du med høy sannsynlighet kunne få magesår senere.

Det er naturlig at plagene dine har økt på ettersom du ikke har fått påbegynt kuren anda. Start den så snart du er frisk av omgangssyken og ta den punktlig. Det er ingen grunn til å undersøke deg nærmere nå ettersom du ikke har blitt behandlet for det man allerede har funnet ut bør behandles. Først etter endt kur kan virkningen vurderes. Om du har vedvarende plager bør du kontakte legen din igjen for nye undersøkelser.

Håper svaret var til hjelp, lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn