Tarmtømming

Spørsmål

Tarm/Avføring.
Jeg har over lengre tid vært plaget med at jeg etter å ha vært på toalettet, opplever at tarmen ikke er helt tømt. Etter normal tørking, må jeg tilbake igjen etter noen minutter å tørke igjen. Dette kan gjenta seg flere ganger. Resultatet er at jeg blir veldig sår og øm i å rundt endetarmen. Samt at dette er veldig sjenerende. Er også endel urolig i magen og plaget med luft. Er sjekket med slange ned i magen for magesår, ingenting påvist. Er også sjekket i tarmen nylig der det heller ikke kunne påvises noe unormalt,men svetter en del i området pga stillesittende arbeid. Hva kan dette være.Spolorm?
Håper på snarlig svar.

Medisiner: Zestril, Selozok.

Mann, 47 år

Svar

Hei !

Jeg lurer på om det er slik at du etter tarmtømming og tørking, må tilbake på do igjen, og har mer avføring, og derved ny tørking, eller om det er slik at du bare har avføring den ene gangen, men at du må tørke flere ganger etterpå, pga at det lekker avføringsrester ut etterpå.

Da jeg ikke er helt sikker på hva som er tilfelle for deg, svarer jeg for begge alternativene:

Det første tilfellet er et normalfenomen, som har mest å gjøre med at man ikke tar seg god nok tid på toalettet. Kanskje man skal gjøre som på hytta, ha noen gamle ukeblader eller aviser liggende, så sitter man litt ekstra ?:)
Det kan høres spøkefullt ut, men det er et faktum at mange i vår travle tid ikke tar seg god nok tid på toalettet, og derfor må på toalettet igjen like etter og ha ny avføring. Dette kommer av reflekser i tykktarmen, som har med avføringen å gjøre. Det å ha avføring setter på en måte i gang en kjedereaksjon med sammentrekninger og bevegelser ("peristaltikk") oppover i tykktarmen, for at man skal få ut det som skal ut. Hvis man da ikke tar seg nok tid til at tarminnholdet får komme seg ned til endetarmen, vil man oppleve avføringstrang ganske snart etter. Dette er altså normalt og eneste løsningen der er å ta seg bedre tid på toalettet !
Dette er veldig vanlig, men man snakker jo helst ikke med kreti og pleti inngående om sine avføringsvaner, så derfor får man egentlig ikke inntrykk av hvor mange som kanskje har det slik !
Så hvis dette er tilfelle, må du bare slutte å bekymre det fullstendig, slutte å lete etter årsaker, og simpelthen ta deg bedre tid !

Alternativ 2, i min forståelse av dine symptomer, er at du bare har avføring en gang, men lekker avføring etterpå, uten at du har avføring flere ganger, og at du så må gå og tørke og tørke på dette, hvilket fører til at du blir sår.
Hvis det er slik du har det, kan det f.eks. tyde på en dårlig lukkemuskel i anus.
Da snakker vi altså om en større eller mindre grad av inkontinens for avføring.
Hvis dette er tilfelle, og symptomene er plagsomme nok, vil en kunne korrigere på dette med et kirurgisk inngrep, og hvis ikke det er ille nok til at man kan opereres, så kan lukkemuskelfunksjonen tildels trenes med knipeøvelser litt etter litt.
Hvis det er dette som er tilfelle for deg, så bør du kontakte din lege for plagene og be om å bli henvist til en kirurg for vurdering.

Jeg vet ikke hvilken av disse to tilstandene som passer best på dine symptomer, så derfor har jeg svart på begge to alternativene, og håper at det gav det svar på spørsmålene dine !

Forøvrig er det viktig, uansett årsak, å bruke et mykt nok toalettpapir (ikke billigvariantene), eller ideelt sett heller bruke bidet eller gå i dusjen og vaske seg ren. Deretter en vanlig hudkrem eller fuktighetskrem for å pleie huden.
Bruk også bare aller mildeste såpevariant, f.eks. Asan, Lactacyd eller Neutrogena.
Husk at i store deler av verden bruke man overhodet ikke toalettpapir, men kun vann, og i disse kulturene synes de vi er forferdelig urenslige som bruker papir istedet for å vaske seg med vann, det er noe å tenke på ! Mao. der finnes alternativer.

Lykke til !