Smerter øvre del av mage

Spørsmål

Hei jeg skriver til deg fordi jeg har problemer med smerte i øvre del av magen, og bak i ryggen i samme høyde. Dette har jeg i grunn fått nå og da i flere år nå, og det har vært anfall som har vart i 1-4 timer hvor jeg har hatt så vondt at jeg ikke vet verken om jeg vil ligge, sitte eller stå. Nå har jeg våknet to netter på rad med at det er vondt på samme måte. Ser av andre svar at det diskuteres i magesår, -men er det noe som kan komme og gå slik? Div at det er vondt en dag i noen timer for så å være bra igjen i opptil flere uker? I og med at jeg har hatt dette lenge har jeg forsøkt å se etter noe mønster i når jeg får det, men kan ikke se at det kommer etter måltider nødvendigvis. Det kan like gjerne komme på dagen som om natta og jeg føler med like bra igjen når smertene omsider slipper taket. Har prøvd med div halsbrann medikamenter uten hell. Selve smertene er sviende, og det føles trangt i området under brystbeinet og langs brystbuen. Vondt dersom jeg presser der. Bak i ryggen svir det på begge sider. Jeg begynner ofte å svette under anfallene, men er ikke nevneverdig kvalm -har bare veldig vondt (mener selv å ha høy smerteterskel). Det er så vondt at jeg ikke klarer å gjøre noe som helst når dette kommer. Får jeg dette mens jeg kjører bil må jeg stoppe og parkere. Har forsøkt med smertestillende men det hjelper ikke (men bruker lite smertestillende generelt). Har aldri noen problemer med toalettbesøk i tilknytning til dette (ikke forstoppelse, diare eller blodig avføring). Synes heller ikke at det hjelper å spise noe eller drikke melk eller lignende. Nesten så det bare blir ”trangere” da. Det er vondt å trekke inn pusten dypt.
Håper du kan gi meg en pekepinn på hva dette er. Jeg er ikke den som går ofte til lege -og er særlig redd for å gå unødig pga ”bare” litt magevondt.

Takk for at du svarer.

Mvh jente 25 år.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Plagene du beskriver kan gjerne skyldes magesår, dersom såret ikke er svært dypt kan dette også medføre periodevise plager. Jeg synes det høres ut som du er svært plaget av dette, og du må ikke føle at plagene dine ikke er alvorlige nok til å få sjekket ut hos lege.

Det er lurt å forsøke å finne møsnter i plagene. Magesårsmerter provoseres ofte frem av sult, når man har lite mat i magen, og ofte opplever pasienter lindring ved inntak av mat/melk. Ofte beskrives smerter i forbindelse med magesår som sugende, sviende, gangende sultfølelse.

Man kan også tenke seg andre plager fra øvre del av magen, så som spiserørskatarr, eller at de periodevise smertetakene kan skyldes gallesteinsanfall.

Noen ganger har pasienter store plager uten at man kan finne noen spesifikk årsak. Da kan man konkludere med funksjonell dyspepsi. Dette er en eksklusjonsdiagnose, dvs at man må utelukke andre muligheter først. Derfor bør du undersøkes av lege, ta div blodprøver og dersom det er nødvendig henvises videre til evt gastroskopi (undersøkelse av magesekk og tolvfingertarm med et kikkert-rør), eller evt. ultralyd av magen.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-