Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

PPI behandling etter sår i spiserøret

Spørsmål

Har nå gått på Somac 20mg i 7 mnd pga refux og grad a/b på to små sår nederst på spiserør. Har aldri vært plaget med halsbrann i hverdagen, men oppsøkte lege etter «kollaps» på joggetur. Ble kvalm og guffen i mellomgulvet. Ble grundig sjekket etter dette, og lege kom fram til reflux øsofagitt etter å ha tatt gastroskopi. Sliter også med krystallsyke, så kan hende den utløste kollapsen, og at såret på spiserøret kom etter grundige undersøkelser. I hverdagen raper jeg dog en del - 50 ganger om dagen.... Spørsmålet er om jeg skal fortsette med Somac, føler meg fin i hverdagen (kan komme kvalme ved jogging i skog, men aldri på mølle - det kan være pga krystallsyken som gjør at jeg blir kvalm i skog pga hodebevegelser) Er litt skeptisk til at jeg skal bruke Somac så mye, har hørt det kan gi kreft, polypper, hjerteinfarkt og osteoporose). Eller er 20 mg så lite at det ikke gjør noe? Jeg har dog ingen bivirkninger av disse. Var på gastro august 2018, føler meg bra, ingen halsbrann iallfall. Med vennlig hilsen. :trenger ikke tips om heve seng, unngå stramme belter, ikke store måltider osv

Kvinne 49
Svar

Hei,


Du sier ingenting om du var H.pylori positiv, eller om du har blitt utredet for hjertesykdom. Begge disse er viktige i et evt svar. Du trenger absolutt en utredning for hjertesykdom hvis dette ikke har blitt gjort.

PPI behandling for små sår i øsofagus anbefales vanligvis i 4-8 uker. Du sier ikke om sårene var borte ved gastroskopi i aug '18, men hvis de er leget kan du stanse PPI behandling siden du ellers ikke har symptomer på refluks. 

Hvis du er H.pylori positiv trenger du en annen type behandling.

Viktige ting å tenke på hvis du ikke har blitt utredet for hjertesykdom er familiehistorie (tidlig hjerteinfarkt, brå død e.l.), og dine evt risikofaktorer (diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol osv.).

PPI behandling kan gi lavt magnesium, doserelatert osteoporose, men det er ingen klare bevis for at det fører til kreft. 


Mvh,


Nina Bryhn, MDAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-