Magesmerter

Spørsmål

Har i ca. 2 1/2 år hatt smerter i øvre del av magen, fra midten rett under brystbenet og mot høyre side. Det er veldig ømt når jeg trykker lett på huden. Min fastlege trodde først det var magesår, og jeg fikk foretatt gastroskopi. Denne viste ingen sår. Det ble videre antatt at jeg hadde gallesten, men ultralydundersøkelse avkreftet dette. (Ultralyden omfattet, slik jeg forstod det, foruten galle bukspyttkjertel, bukhinne, hovedpulsåre mm). Neste "diagnose" var betennelse i "brusken" i mellomgulvet, og jeg fikk betennelsdempende salve. Da dette heller ikke gjorde meg bra, ble jeg sendt på røngten i juli 2003. Jeg vet ikke eksakt hva som ble sjekket her, men det ble tatt røntgen fra to forskjellige vinkler. Denne undersøkelsen har jeg ikke fått svar på, så jeg antar at alt var normalt.
Jeg følte på dette tidspunkt en oppgitthet over at det ikke var kommet til et resultat, og bestilte time hos en Homøopraktiker / Homotoksikolog. Han mente at det har "hopet" seg opp med avfallsstoffer i leveren, og at det derfor er en funksjonsforstyrrelse i lever og galle. Jeg fikk diverse dråper som jeg tok de neste fire månedene. Dersom denne diagnosen er rett, må jeg innrømme at jeg vet hva årsaken er: jeg har siden tenårene hatt det som legen kalte kronisk stresshodepine. Dvs. så og si daglig hodepine. Jeg har to barn, og under svangerskapene var hodepinen borte. Hodepinen, og innimellom leddsmerter, resulterte i at jeg har tatt smertestillende piller i alle år. Dette har vært reseptfrie tabletter som dispril, albyl E, paraset, ibux. Da jeg "skjønte" dette sluttet jeg straks, og har siste halve året ikke brukt smertestillende. Behandlingen hos homøopraktikeren - kanskje kombinert med at jeg ikke bruker smertestillende - har gjort hodet mye bedre! Men smertene i magen er like konstante. Har i det siste følt at smerten går litt lenger nedover - mot underlivet. Kjenner også "trykk" i ryggen, men dette kan være muskulært? Alt dette er kun på høyre side - venstre side er helt "normal". Jeg drikker løvetannte, lever/gallete og tar Mariatistel - eller ingen medisiner.
jeg håper dere kan gi meg svar på følgende:
Hvis diagnosen er rett - eksakt hva skyldes smertene?
Og hva bør jeg gjøre?

Kvinne, 47 år

Svar

Hei!

Slik jeg forstår det har magesmertene dine fått mange diagnose de siste årene, og egentlig er det ingen av disse diagnosene som er blitt bekreftet, verken av undersøkelser eller behandlingsforsøk.

"Opphopning av avfallsstoffer i lever/galle" er ikke en diagnose som vi bruker i skolemedisinsk tankegang. Vi på Lommelegen er skolemedisinere og det blir vanskelig ofr oss å gi deg en forklaring på hva en slik diagnose innebærer og hva eksakt det er som gjør vondt. Det er ikke slik at vi ikke aksepterer naturmedisinsk tankegang, men det er ikke et felt som vi er kompetente på, naturlig nok. En slik diagnose er i skolemedisinen ikke en naturlig måte å klassifisere smerter, vi er mer fokusert på om det er beviselige kjemiske eller fysiske forandringer i et organ eller i kroppen, og metodene som homeopater bruker for å stille diagnoser bryter ganske radikalt med vår tankegang.

Jeg kan derfor ikke svar deg på hva denne diagnosen innebærer og hvorfor den skulle gi deg smerter i magen.

Nå kan jeg ikke stille diagnose på magen din i det hele tatt uten å undersøke den. I henhold til skolemedisinsk tradisjon så bør du utredes videre for å få holdepunkter for en mulig diagnose. Jeg foreslår at det blir utført en CT av magen din, eller eventuelt også en kontrastundersøkelse av tynntarm og tykktarm. Hvis man så ikke finner noe på noen av disse undersøkelsene, tidligere undersøkelser er normale og blodprøvene er negative så blir det vanskelig å komme til et godt svar. Men slik arbeider vi innen skolemedisinen; vi vil så langt det er mulig ha objektive kriterier oppfylt for å kunne stille en diagnose.

I første omgang kan du og legen din gå litt videre med utredningen.