Magesmerter etter stort alkoholinntak

Spørsmål

Var i utdrikningslag i helga, så på lørdagskvelden ble det mye alkohol. Søndag kveld merket jeg at jeg hadde smerte i øverste del av magen. Dette kom spesielt etter at jeg spiste mat. Har ikke kastet opp, men er litt kvalm og svett. Dette kan dog være fordi jeg sitter å innbiller meg at noe er galt.
Blir litt redd liksom. Var hos legevakten nå (mandag ettermiddag) og fikk medisin Nexium esomeprazol 20 mg mot sure oppstøt/halsbrann/magesår osv. Legen tok ingen prøver, kjente bittelitt på magen men det var det. Jeg spurte om sjansen for at dette kunne være bukspyttkjertelbetennelse, ettersom jeg har lest litt på nettet om at dette kan utløses av en stor mengde alkohol men han sa at det tvilte han på siden jeg ikke har kastet opp. Har derimot snakket med en venninne som har hatt det og hun hadde heller ikke kastet opp. Forstår at buksp.kj.bet. er en alvorlig sak, så jeg er fortsatt redd for at legen tok litt for lett på det? I tillegg kan det nevnes at jeg fra før har såkalt fettlever, er en del overvektig med høyt kolesterol og den biten der. Jeg fortalte legevakta om det men han så ikke ut til å tillegge det noe betydning. Så jeg lurer på om jeg skal kontakte legen og få han til å avkrefte det eller om jeg bare skal prøve medisinen jeg fikk og se om det gir seg. Kan også nevnes at jeg har allergi mot midd, katt og pollen, har noe nedsatt lungefunksjon.

Svar

Hei.

Bukspyttkjertelbetennelse vil vanligvis gi meget sterke smerter øverst i magen og ofte nedsatt almentilstand, og det kan her virke som om legen som undersøkte deg utelukket denne diagnosen sykehistorien og symptomenes art og alvorlighet.
Du spør her om du skal kontakte legen og få ham til å avkrefte bukspyttkjertelbetennelse, eller om du skal prøve medisinen du fikk for å se om det gir seg.

Jeg synes du skal prøve medisinen og se om det gir seg.
Merker du begynnende bedring ved at du tar denne medisinen, som er en magemedisin, så tyder det i sterk retning på at legen har stilt riktig diagnose, og da skal du fortsette å ta medisinen til du er blitt helt frisk.

Hvis du derimot, mot formodning skulle oppleve å bli verre, få sterkere smerter, ingen virkning av medisinen, evt andre symptomer i tillegg, spesielt nedsatt almentilstand, evt feber, så må du ta kontakt med lege umiddelbart.

Husk totalt alkoholforbud ihvertfall til du er helt smertefri igjen, uavhengig av årsak.

God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-