Magesår og kreft

Spørsmål

Hei
Jeg er en jente på 39 år som i november 03 foretok en gastroscopi us. som påviste sår på tolvfingertarmen som da var grodd. Vevsprøver påviste bakterien Helicobacter Pylori, og jeg fikk en såkalt trippelkur for denne. Jeg har nå lest at denne bakterien forårsaker magekreft, og dette gjør meg urolig. Jeg har en mor som har spiserørskreft, og hun har også hatt magesår, spiserørsbrokk og nå kreft. Vil jeg også få kreft på bakgrunn av dette, og bør jeg evnt. få sjekket om bakterien er borte?

Relevante sykdommer/medisiner: Sår på tolvfingertarm grunnet bakterien Helicobacter Pylori

Kvinne, 39 år

Svar

Hei!

Heldigvis er det slik at selv om en teoretisk mulighet for sykdom er tilstede, så er det på langt nær alltid den inntreffer.

Det er riktig at noen med magesårsbakterien får kreft, og det er visse holdepunkter for at kronisk infeksjon med bakterien og magesår kan gi økt risiko for kreft i magesekken. Heldigvis er det på langt nær alle som får det, faktisk er det relativt sjelden kreftform i Norge. Det er ikke slik at du nødvendigvis vil få kreft av denne bakterien, og mest sannsynlig vil du ikke få det.

Spiserørskreft er ikke en arvelig kreftsykdom.

Du kan godt sjekke om bakterien er borte med en ny test, men det er ikke nødvendigvis slik at alle som har bakterien får magesår og det er heller ikke slik at alle som har bakterien skal ha medisiner for dette.

Jeg synes du skal snakke med legen din om dette og få en vrudering av om det er nødvendig å følge opp trippelkuren med ny bakterieprøve.