Luftplager

Spørsmål

Jeg er plaget med smerter og luftproblemer i magen. Tidligere var det kun en sjelden gang, men nå er det daglig. Jeg har forsøkt å kutte ut melk, hvete etc men greier ikke å finne ut hva som kan medføre plagene. Jeg drikker ikke kaffe, bare te. Jeg trener hver dag. Jeg spiser sunt, frokost lunsj og middag til jevne tider. Smertene begynner med at jeg plutselig (som regel etter et måltid) får vondt i magen. Jeg blir utrolig oppblåst. Bukser som var vide først, blir plutselig trange. Det presser skikkelig mot underlivet. Jeg får ikke diare men luft i magen. Dette har begynt å hemme meg. Noen ganger når jeg får smertene greier jeg nesten ikke å stå oppreist. Noen ganger hvis jeg skal ut, tar jeg samarin eller nyco for å forebygge, og oftest fungerer det. Men nå har jeg smertene daglig, i varierende grad. Jeg har en veldig stressende jobb, og i fjor på denne tiden mente legen min at det kunne være start på magesår. Men han konkluderte ikke på om det var det. Jeg håper dere kan gi meg et tips på om dette høres ut som det er noe jeg ikke tåler av mat e.l eller om det er mer alvorlig. Jeg har planer om å komme meg til legen igjen, men fint om dere kan synse litt om hva det kan være. Jeg har prøvd å endre kostholdet, uten at det har blitt bedre. Kan legen teste meg og finne ut av dette? Om det er mat/drikke som har skylden? Dette er nå et stort problem for meg .. Jeg har ingen sykdommer ellers.. Ingen medisiner.

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg har nok ingen muligheter til å "synse" noe om hva du evt ikke tåler av matvarer. Da måtte jeg bl.a. hatt en veldig detaljert liste over hva du spiser en gjennomsnittlig uke, samt muligheten til å utrede deg med blodprøver, teste ut forskjellige eliminasjonsdietter (hvor man kutter ut visse matvarer i en periode) osv osv.

Men jeg vil anbefale deg å få dette utredet hos din lege, bl.a. å få undersøkt om du kan ha glutenallergi, melkeproteinallergi eller laktoseintoleranse. Videre tenker jeg at når legen din tidligere har "ymtet" hos begynnende magesår, så bør man evt gå videre på denne tråden, og legen din får vurdere om du kanskje skulle vært utredet for dette med f.eks. gastroskopi.

Dersom din lege ikke finner tegn til noen som helst sykdom eller allergi/intoleranse som årsak til ditt problem, kan vi begynne å tenke på andre ting;

Spiser du for fort og sluker luft sammen med maten ?
Drikker du til maten, så slutt med dette og drikk kun etter maten. Ved å svelge ned maten med væske, får man i seg mye luft samtidig.
Kutt kullsyreholdige drikker.
Forsøke reseptfrie medisiner mot luftplager: Minifom.
Er det magen din som "sier ifra" at du har et for stressende liv ? (jfr det du sier om din jobb) I så fall er dette kroppen din som prøver å fortelle deg noe, og dette bør man da ta hensyn til og foreta seg noe i forhold til.

Evt kan det hende at du er plaget av det som heter irritabel tykktarm, dette kan du ta opp med legen din som en mulighet. Det er ingen egentlig "sykdom", men en mer "følsom" tarm enn vanlig.
Dette kan du lese mer om i vedlagte link.

Ønsker deg lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-