Langvarig diare

Spørsmål

Hei! Har i over 20 år vært plaget av diare. Hadde salmonellainfeksjon i 1986 og kraftig matforgiftning i 1995. Har også hatt magekatarr/magesår. De siste 2,5 årene har jeg fått nye smerter. Rett under ribbein på høyre side er det ømt og til tider svært vondt. Har i denne perioden hatt påskegul avføring i rennende form hele døgnet, også om natten. Smertene og diarreen kommer og varer i perioder på uker, noen ganger måneder. Har vært hos fastlege, som mistenkte gallestein/gallegangbetennelse. Undersøkelser viste at dette ikke var tilfelle, men røntgenbilder viste at jeg har mye avføring i tarmen, opphopning i høyre side, samt oppblåste tarmer. Fastlege mener at jeg har forstoppelse, men kan det være tilfelle? Kan man ha forstoppelse i tarmen, men likvel har diarre døgnet rundt? Legen sender meg nå videre for undersøkelse av evt laktose intoleranse, noe jeg har tro på kan være riktig. Men likevel: Bør jeg bekymre over denne tette/smertefulle tarmen? Har svært liten lyst til å ta gastroskopi da jeg har gjort dette før. Legen var uheldig og revnet blodårer, og jeg holdt på å blø ihjel hjemme. Ingen god opplevelse. Hva er koloskopi?
Hva bør jeg evt gjøre for å unngå opphopning i tarmen i framtida? Har du andre forslag på hva dette kan være? Spiser sunt og mosjonerer. Det eneste usunne jeg gjør er å drikke cola, 1/2 - 1 liter pr dag.

Relevante sykdommer/medisiner: Mavekatarr/magesår

Kvinne, 42 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette med diareplager og magesmerter er ofte svært vanskelig å finne ut av. Grunnen til dette er at vi har svært mange organer i magen og sykdommer eller tilstander i disse organene kan gi svært like symptomer selv om årsakene er vidt forskjellige.

For å ta dette med forstoppelse og diare først. Det er slik at man kan få svært tyntflytende diare når man har forstoppelse. Det som da skjer er at det ligger hard avføring et sted i tarmen og så hoper det seg opp avføring i bak denne forstoppelsen. Del delen av avføringen som er flytende vil imidlertid greie å presse seg forbi forstoppelsen, dette vil så komme ut som tyntflytende diare.

Når du har vært så sterkt plaget over så lang tid så er det nok absolutt på sin plass med videre utredning. Det finnes mange forskjellige tilstander som kan gi vekselsvis forstoppelse og diare. De vanligste er forskjellige allergier mot matvarer som for eksempel lactose. Imidlertid høres ikke det så veldig sannsynlig ut i ditt tilfelle men jeg synes allikevell det er riktig av din fsatlege å sjekke det for sikkerhets skyld.
Andre årsaker kan være kroniske betennelsesreaksjoner i tarmene dine, dette er langvarige og ofte svært plagsomme tilstander som kan gi slike symptomer som du beskriver. Den beste undersøkelsen for å se etter slike tilstander er nok koloskopi.
Koloskopi er en undersøkelse som baserer seg på samme teknikk som den du var gjennom når du ble gastroskopert, men har sjekker man tykktarmen ved å gå opp med slangen fra rektum. Jeg forstår godt at du har betenkeligheter mot en slik undersøkelse etter det du var gjennom etter gastroskopien, men dette er en svært sjelden komplikasjon så sjansen for at noe slikt skal kunne skje ved en koloskopi er svært liten. Snakk imidlertid med den legen som skal undersøke deg og fortell ham eller henne om det som skjedde etter gastroskopien.
Det høres ikke ut som om plagene dine stammer fra øvre delen av mage- og tarmsystemet så antageligvis vil du ikke trenge en ny gastroskopi.

Som du skjønner så kan ikke jeg si noe sikkert over nettet om hva som er skyld i plagene dine, men jeg vil absolutt anbefale deg å gå gjennom den utredningen som er planlagt. Hvis man finner ut hva som er galt så er det gode muligheter for at man også kan tilby behandling som vil gjøre hverdagen lettere for deg.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn