Magesår

Magesår er en skade på slimhinnen enten i magesekken eller i tolvfingertarmen. Det er flere ting som kan gi magesår, alt fra en bakterie til medisiner.

MAGESÅR: Smerter i øvre del av magen er av symptomene på magesår. Foto: PopTika / NTB
MAGESÅR: Smerter i øvre del av magen er av symptomene på magesår. Foto: PopTika / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er magesår

Innsiden av både magesekken og tolvfingertarmen er dekket med en slimhinne. Når det blir en skade i slimhinnen vil det oppstå det vi kaller magesår.

Under slimhinnen har vi bindevev og muskellag, når det oppstår en skade i slimhinnen vil vevet under bli utsatt for magesyre. Slimhinnen vår er laget slik at den tåler magesyren, men vevet under er normal beskyttet av slimhinnen og er ikke vant til å bli utsatt for syre, og man opplever derfor smerter når magesyre kommer i kontakt med vevet. (1, 2)

LES MER OM: Reflukssykdom: Sure oppstøt og syreplager er symptomene

Andre navn

  • Magesår i magesekken kalles på det medisinske fagspråket ulcus ventriculi.
  • Magesår i tolvfingertarmen kalles på det medisinske fagspråket ulcus duodeni.
  • Magesår på engelsk heter ulcer eller peptic ulcer.

Symptomer

  • Smerter: Et typisk symptom for magesår er brennende smerter i øvre del av magen samt smerter ned mot navlen og opp mellom brystbenet. Ofte er smertene mest uttalte rundt 1 time etter matinntak eller når man har tom mage. Smertene lindres når man spiser. Grunnen til at smerten blir mindre når man spiser er at mat i magesekken nøytraliserer magesyren. Smertene blir også ofte bedres av syrenøytraliserende medisiner.
  • Kvalme, oppkast.
  • Blødning: Mer alvorlige magesår kan gi symptomer på blødning fra mage-tarmkanalen. Symptomer på slik blødning kan være sort avføring eller blodig oppkast.
  • Hull i magesekken/tarmveggen: En alvorlig komplikasjon av magesår er at såret går igjennom tarmveggen eller magesekken, såkalt perforasjon. En slik tilstand er livstruende og kan gi symptomer som akutte sterke smerter i øvre del av magen som sprer seg videre til resten av magen, stram bukvegg og man kan gå i sjokk. (1, 2, 3, 4)

Årsaker

Det er mange årsaker som kan gi eller medvirke til utviklingen av magesår, men de to vanligste årsakene er en bakterie som kalles Helicobacter pylori og bivirkninger fra medisiner.

LOKALIASJON MAGESÅR: Bildet illustrerer magesår lokalisert henholdsvis i magesekken og i tolvfingertarmen. Foto: Designua / NTB. Redigert av lommelegen
LOKALIASJON MAGESÅR: Bildet illustrerer magesår lokalisert henholdsvis i magesekken og i tolvfingertarmen. Foto: Designua / NTB. Redigert av lommelegen Vis mer

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori forkortes ofte som Hp eller H.pylori, og er kjent som magesårbakterien. H.pylori er en bakterie som trives godt i det sure miljøet i magesekken, og de aller fleste har bakterien uten å vite om det. Av alle som har H.pylori er det bare rundt 15 % som utvikler magesår. I Norge har hygiene nå blitt så god at det er færre og færre som smittes, og H.pylori er hos dem som har vokst opp i Norge en synkende årsak til magesår.a

LES MER OM: Hva betyr fargen på avføring?

Legemidler

Det er flere medisiner som kan gi magesår, men de vanligste er Acetylsalisylsyre og NSAIDs.

Acetylsalisylsyre er en medisin som brukes mot hjerte-kar lidelser, eksempelvis brukes det forebyggende mot hjerteinfarkt.

NSAID står for ikke-steroide antiinflammatoriske midler, og er betennelsesdempende og smertestillende medisiner. Eksempler på slike medisiner er blant annet ibuprofen, naproksen og diklofenak. I motsetning til acetylsalisylsyre selges NSAID delvis reseptfritt, men selv om medisiner selges reseptfritt kan de altså gi bivirkninger og skal ikke brukes ukritisk.

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Andre årsaker

Det finnes flere andre og mer sjeldnere årsaker og medvirkende faktorer til magesår, noen av disse er:

  • Magekreft.
  • Crohns sykdom.
  • I tillegg til bakterien Hp er det enkelte andre infeksjoner som kan gi magesår
  • Zollinger-Ellison syndrom.
  • Andre medisiner enn de nevnt ovenfor kan også gi magesår som en bivirkning. (1, 2, 3, 4, 5)
MAGESÅR: Magesår oppstår i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen. Bildet illustrerer et sår i magesekken. Foto: NTB Scanpix
MAGESÅR: Magesår oppstår i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen. Bildet illustrerer et sår i magesekken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikofaktorer

Flere faktorer kan gi økt risiko for å utvikle magesår.

  • Røyking.
  • Opphoping av magesår i familien.
  • Eldre er mer utsatt for blant annet påvirkningen av NSAID og kan dermed lettere få magesår. (1, 2, 3, 4)

Gir stress magesår?

Hvis kroppen utsettes for alvorlig stress, slik som ved organsvikt eller intensivbehandling, er det økt risiko for magesår. Disse pasientene får derfor ofte forebyggende medisiner mot magesår på sykehuset.

Andre typer stress, som er mer vanlig i dagliglivet, har tidligere vært ment å være en årsak til magesår. Dette har man i de senere årene gått mer bort fra. Det er omdiskutert om stress kan medføre eller disponere for magesår.

Det man vet er at andre tilstander i magen, slik som funksjonell dyspepsi og irritabel tarmsyndrom (IBS) som kan gi enkelte symptomer som ligner på symptomene ved magesår, og disse tilstandene forverres ofte av stress. (1, 2, 3, 4)

Smitte

Hovedsakelig smitter Helicobacter pylori via munnkontakt og ved fekal-oral smitte. Fekal-oral smitte er når man får avføring i seg via vann, matvarer eller hender.

Dette er grunnen til at bedre hygiene gjør at forekomsten av H.pylori reduseres. Hele smitteveien for H.pylori er ikke fullstendig kartlagt. (5)

Inkubasjonstid

Helicobacter pylori har en inkubasjonstid på sannsynligvis 3–7 dager, men som regel gir ikke infeksjon av H.pylori noe akutt forløpt og bakterien forholder seg asymptomatisk i lang tid. For de aller fleste vil man aldri få noen form for symptomer eller sykdom fra H.pylori. (5)

LES MER OM: Helicobacter pylori

Utbredelse

Forekomsten av magesår er synkende, man anslår at ca. 10 % blir rammet av magesår. (3)

Arvelighet

Hvis flere i familien har magesår kan dette gi en økt risiko for at man vil utvikle tilstanden.

Forløp

Forløpet til et magesår varierer veldig fra person til person. Hos enkelte er tilstanden asymptomatisk, mens andre kan utvikle alvorlige komplikasjoner i form av blødning og hull i magesekken/tarmveggen.

Hva annet kan det være

Det er en rekke andre tilstander som kan gi symptomer som ligner på magesår. Enkelte av disse tilstandene er plagsomme, men ikke farlige, mens andre er potensielt dødelige. Nedenfor listes noen av disse tilstandene opp.

LES MER OM: Smerter øverst i magen: Hva kan årsaken være?

Oppsøke lege

Ved mistanke om magesår skal man oppsøke lege. Det er viktig at magesår diagnostiseres og behandles for å unngå utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Det er også viktig at man utelukker at det ikke er andre årsaker til symptomene, slik som kreft i magesekken.

Ved symptomer på alvorlige komplikasjoner, slik som blødende magesår eller hull i magesekken/tarmveggen skal helsevesenet kontaktes umiddelbart.

Diagnostisering

Ved mistanke om magesår er det vanlig at man blir henvist til gastroskopi. Ved gastroskopi fører man forsiktig ned en slange i spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Slangen har et kamera i enden slik at legen kan se om det er tegn til sår eller annen sykdom. Gjennom slangen kan legen også ta prøver eksempelvis fra slimhinnen og sår.

I tillegg til å se med kamera om det er et sår i magesekken eller tolvfingertarmen må legen også vite om bakterien Helicobacter Pylori er til stede, og dermed sannsynligvis har forårsaket tilstanden. Det er flere tester man kan ta for å påvise H.pylori, både avføringsprøve, blodprøve og pusteprøve. (1, 2, 4)

Behandling

Behandlingen avhenger av hva som er årsaken til magesåret.

  • Helicobacter pylori: Hvis bakterien Helicobacter pylori er årsaken til magesåret er behandlingen ofte trippelkur i 10 dager. En trippelkur består av to typer antibiotika som dreper H.pylori, samt medisiner som reduserer produksjonen av syre i magesekken. Det er, som alltid ved bruk av antibiotika, svært viktig at man tar kuren slik legen har forskrevet den. Slutter man med behandlingen før tiden kan bakterien komme tilbake og være enda kraftigere. Hvis kuren i 10 dager ikke har tilstrekkelig effekt kan man få en annen kur som skal tas i 14 dager.
  • Magesår grunnet medisiner: Hvis man har fått magesår utløst av medisiner vil legen gjøre flere tiltak. Det er vanlig at man får en medisin som reduserer syreproduksjonen i magesekken slik at såret får gro. Denne behandlingen gis ofte i 4 uker. I tillegg må man endre på medisinene man bruker. Medisinen som har gitt magesåret må enten fjernes, eller at man legger til en beskyttende medisin mot magesår.
  • Hva kan du selv gjøre? Både sterk mat, alkohol og røyk kan forverre et magesår. Det er derfor lurt å unngå inntak av disse substansene når man har magesår. (1, 2)

Behandling av komplikasjoner

Som nevnt tidligere er både blødning og hull i magesekken/tarmveggen alvorlige komplikasjoner fra magesår. Disse tilstandene skal behandles raskt på sykehus, og ved mistanke om en slik tilstand vil man bli innlagt.

Blødning kan ofte behandles på samme måte som man påviser magesår – ved hjelp av et gastroskop. Igjennom gastroskopet kan legen føre inn verktøy som brukes til å stoppe blødningen. Hvis magesåret har gått igjennom magesekken eller tarmveggen, eller hvis en blødning ikke kan stoppes ved hjelp av gastroskop, må man opereres. (1)

LES OGSÅ: Koloskopi

Sykemelding

Behovet for sykemelding vil varierer fra person til person og må vurderes individuelt.

Prognose

De aller fleste blir frisk når de får behandling for magesår.

Hvis det er påvist tilstedeværelse av bakterien Helicobacter Pylori er det vanlig at man kontrollerer at behandlingen er vellykket. Dette gjør man som regel ved pusteprøve eller gastroskopi 4 uker etter behandlingen.

Komplikasjoner av magesår i form av blødning eller hull i magesekken/tarmveggen er livstruende og må behandles raskt. Det er anslått at det dør ca. 1 per 100 000 innbyggere i Norge i året grunnet magesår. (1, 3)

Kilder

1) Helsenorge, Magesår. 2) Felleskatalogen, Magesår. 3) Store medisinske leksikon, Magesår. 4) Mayo Clinic, Peptic ulcer. 5) Folkehelseinstituttet, Helicobacter pylori infeksjon – veileder for helsepersonell. 6) Legevakthåndboken, Magesår

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer