Blod i avføring

Hva gjør du hvis du opplever blod på toalettpapiret, eller at det er blod i avføringen?

FRISKT BLOD PÅ PAPIRET: Frisk blod på papiret skyldes som oftest hemoroider eller rift, men det kan også være uttrykk for andre mer alvorlige tilstander. Foto: Scanpix
FRISKT BLOD PÅ PAPIRET: Frisk blod på papiret skyldes som oftest hemoroider eller rift, men det kan også være uttrykk for andre mer alvorlige tilstander. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hemoroider er den vanligste årsaken til friskt blod i avføringen hos unge, friske mennesker.

Siden så mange som en tredjedel av befolkningen har hemoroider, vil derfor en del oppleve frisk blod på toalettpapiret fra tid til annen.

– Det er ikke vanlig med blod i avføring, men skjer hyppig hvis man har hemoroider. Blod i avføring er et klart tegn på sykdom, med stor forskjell i alvorhetsgrad. Man skal ta det alvorlig, opplyser Hilde von Volkmann, overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Derfor får du hemoroider

HEMOROIDER? Blod kan være vanlig i forbindelse med hemoroider. Likevel kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke at det ikke skyldes noe annet alvorlig.  Foto: Scanpix
HEMOROIDER? Blod kan være vanlig i forbindelse med hemoroider. Likevel kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke at det ikke skyldes noe annet alvorlig. Foto: Scanpix Vis mer

Kontakt lege ved blod i avføring

Frisk blod på papiret skyldes som oftest hemoroider eller rift, men det kan også være uttrykk for andre mer alvorlige tilstander.

– Når bør man kontakte lege?

– Dersom man opplever blod i avføringen kan det være lurt å oppsøke fastlegen og ta en avføringsprøve. Er det kjent at man har hemoroider, er sannsynligvis disse som forårsaker blod i avføringen. Informer likevel din fastlege og la vedkommende vurdere situasjonen, råder von Volkmann.

«Svart/mørkt» blod betyr at blødningen kommer fra magesekken.

EKSPERT: Hilde von Volkmann eroverlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus Foto: Haukeland universitetssykehus
EKSPERT: Hilde von Volkmann eroverlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus Foto: Haukeland universitetssykehus Vis mer

– Dette kan være grunnet magesår eller katarr. Avføring kan få lignende farge hvis man har spist mye blåbær, jerntabletter eller drukket mye rødvin, men da er det ikke nødvendig å oppsøke lege, påpeker overlegen.

LES OGSÅ: Ulcerøs kolitt gir blodig, slimet avføring

Blod i avføring bør tas på alvor

– Kan blod i avføring bety at man har en alvorlig sykdom?

– Blod i avføring kan bety at man har en alvorlig sykdom som kreft eller betennelse, men ikke nødvendigvis. Blod i avføring bør tas på alvor og fastlegen bør oppsøkes, sier von Volkmann.

Mange av Lommelegens lesere frykter de har tarmkreft når de oppdager friskt blod på toalettpapiret.

– Det stemmer at blod i avføringen er noe som kan sees ved kreft i tarmen, og derfor skal man alltid oppsøke lege når man har blødning fra tarmen uten kjent årsak. Spesielt skal man være på vakt dersom man har såkalte «alarmsymptomer» i tillegg til blødningen. Da tenker jeg på vekttap, dårlig matlyst, dårlig allmenntilstand, uforklarlige smerter, endringer i avføringsmønsteret, og svart avføring (tyder på blødning lenger oppi tarmen), har allmennlege Brynjulf Barexstein, tidligere svart en bekymret leser.

Hvis blod i avføring bekymrer deg, er det lurt å ta en samtale med legen om det.

– Ikke fordi jeg mener der foreligger noen kreftmistanke, men fordi det er vondt å gå med en slik frykt, har Barexstein tidligere uttalt.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer