Vanskelig å stille diagnose uten legeundersøkelse

Spørsmål

Hei.
Den siste måneden ca. har jeg følt ubehag på høyre side av magen helt øverst, like under de nederste ribbeina på fremsiden. Nesten hver dag / annenhverdag har jeg følt ubehag her. Smertene kan på en måte forklares som om noen skulle holdt rundt området og klemt på det. Er ikke noe intens smerte, er mer en klemmende smerte. Noen dager er smerten ganske mild, mens andre ganger har det hendt at jeg har følt kvalme i tillegg. Selv de dagene smertene er milde er det fortsatt slik at det er ubehagelig.
Selv om det ikke er intense smerter begynner jeg å bli litt bekymret siden det har vart såpass lenge. Smertene er hovedsaklig på høyre side, men har et par ganger følt samme følelsen på venstre side, men der har det bare vart i et par minutter eller noe. Smertene som er på høyre side kommer som regel en til to ganger de dagene jeg har smerter og varer alt fra noen minutter til et par timer. Har merket spesielt hvis jeg får det når jeg ligger, at smertene blir bedre hvis jeg ligger med høyre side ned mot sengen, altså at jeg på en måte ligger oppe på smerten.
I tillegg til dette har jeg følt meg relativt mye mer slapp og sliten enn det jeg vanligvis er. Er ofte jeg sovner med en gang jeg kommer fra skolen og sover i mange timer. Da jeg våkner er jeg fortsatt ganske sliten og har ikke noe problem med å sovne igjen på natten. Dette er ikke likt meg. Slappheten har blitt ganske mye verre de siste ukene, men generelt sett har jeg vært mye mer slapp dette halvåret enn de forrige årene.
Har forresten også slitet veldig mye med oppblåsthet. Hvor jeg er oppblåst til det punktet at jeg er i ganske sterke smerter, men dette har vart i nesten to år som er lengre enn disse smertene så tror ikke det har noe sammenheng.
Har ikke dratt til lege enda, rett og slett fordi jeg ikke har hatt tid, og håper derfor at jeg får svar her.
Hilsen jente 17 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å finne tid til å gå til lege, og at du derfor håper på å få hjelp til å finne ut hva dette skyldes, ved å skrive til oss her på Lommelegen.no.
Men nå er det slik at det du er ute etter, er to ting:
1) En diagnose, dvs en forklaring på smerten
2) Et forslag til behandling, om det trengs. Det kan kun gies etter at man har fastslått hva smerten skyldes

Problemet er imidlertid Lommelegen ikke er et nettsted som kan erstatte et alminnelig legebesøk når det gjelder akkurat det med å undersøke pasienten og å stille en diagnose, altså det du er ute etter. Vi er gode til å gi generell helseinformasjon, gi helseråd osv, men å stille en diagnose er stort sett en umulighet hvis en kun har pasientens beskrivelse av symptomene, slik som her, og ikke vi kan undersøke pasienten i tillegg.
Det er ytterst sjeldent at det går an å si noe om hva noe skyldes, ut fra symptomene alene, og det går slett ikke i ditt tilfelle, dessverre.

Det er bl.a. fordi at smerter i magen kan skyldes så mangt. I ditt tilfelle kan det hende at det er muskelsmerter eller smerter fra ribbeinsbuen, det kan være luftsmerter, og mindre sannsynlig, men dog generelt mulig, så kan en tenke på sykdom i lever/galle som ligger omtrent der du beskriver. Når det er sagt, så tror jeg ikke det handler om dette i ditt tilfelle, både ut fra symptombeskrivelsen og pga din unge alder.

Jeg har ikke noen mistanke ut fra det du forteller, at dette skulle handle om alvorlig sykdom, og jeg tror ikke din slapphet m.v. har noe som helst med dette å gjøre.
Det jeg tror (men ikke vet) er at det er mest sannsynlig at det kan handle om luftsmerter eller at det kommer fra muskulatur.

Dersom du ønsker å vite noe mer konkret om dette, så kommer du nok ikke utenom et reellt legebesøk. Og fortsetter dette, så er nok det å anbefale, slik at du får klarhet i hva det skyldes.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-