Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Treg mage etter røykeslutt

Spørsmål

Hei!

Jeg stumpet røyken for litt over 5 uker siden etter å ha røykt i noen år, og er fortsatt røykfri. Men med røykeslutten har det kommet en del mageproblemer. Tidligere når jeg røykte så tok jeg en røyk etter frokost, og denne røyken satte "systemet i gang". Da var det rett på toalettet, og alt kom kjapt og greit ut som regel. Jeg merker derimot nå at etter at jeg ikke røyker lenger så får jeg ikke denne "kick-starten" på morgenen, og det meste henger seg. Som regel får jeg ut "noe" om morgenen, men det føles likevel som at det er mye som ikke vil ut. Har også blitt mye plaget med hard avføring og forstoppelseslignende tilstander. Var på apoteket og ba om råd, de anbefalte at jeg tok laktulose. Dette har jeg nå tatt i halvannen uke hver morgen, men føler fortsatt at det går i "rykk og napp". Ved to anledninger har jeg vært såpass forstoppet at jeg har brukt reseptfri klyster. Jeg har i tillegg prøvd å øke fiber-inntaket ved å spise mer havregryn med litt havrekli oppi, samt linfrø og biola. Som regel er det aldri "full stopp", men hele systemet føles veldig tregt og "uforutsigbart" i forhold til før.

I månedene før jeg sluttet å røyke var jeg også i perioder mye plaget med luft og gass fra magen. Mye romling og til dels raping/promping, oppblåst-følelse, luftsmerter i rygg og mage og til dels også mindre kvalme hvis man følte seg veldig "full". Jeg var i en stresset situasjon på jobb og privat, så jeg vet ikke om dette kan ha vært "stress-mage". Jeg tok i perioder Minifom, og dette syntes å dempe plagene noe.

Jeg kan også nevne at jeg hadde et influensa-virus i september som faktisk hang igjen i hele 5 uker med feber. Hadde også "mage-sjau" under denne perioden med dårlig matlyst. I slutten av denne sykdomsperioden tok jeg i 1 uke Ery-Max antibiotika i forbindelse med mulig bronkitt. Etter at jeg tok denne kuren ble magen "enda mer rar". Legen mente at dette skyldtes at antibiotikaen brøt ned bakteriefloraen i tarmen, og at denne måtte gjenoppbygges. Drakk derfor mye biola og Cultura, men følte vel aldri at magen kom seg helt "opp" igjen. Min samboer, som aldri har røkt, hadde også samme influensavirus med samme mage-trøbbel, og hun har også vært en del plaget med luft i magen det siste året i samme periode som meg. Faktisk har vi begge blitt generelt mer plaget etter at vi for ca 1 år siden flyttet til den leiligheten vi nå bor i. Vet ikke om dette er tilfeldig eller ikke... Kan det være dårlig drikkevann? Jeg har likevel vært litt mer plaget enn min samboer, og spesielt etter at jeg stumpa røyken.

Kan også nevne at jeg snuser, og at jeg er en "storspiser" av blå fishermans friend... Vet ikke om dette kanskje blir hard kost på magen i lengden... Jeg har snust ved siden av røyking i noen år, men nå er jeg altså røykfri.

Har dere noen tips i forhold til de plagene som jeg beskriver? Kan også nevne at etter at jeg begynte på laktulose+økt fiberinntak så har følgelig "luft-produksjonen" blitt enda høyere (dette er jo typiske bivirkninger), så nå føler jeg meg enda mer oppblåst enn tidligere. Hvor lenge må man påregne at kroppen produserer "ekstra luft" når man begynner på laktulose og øker fiberinntaket?

Mann, 28 år

Svar

Hei!
Først vil jeg gratulere deg med vellykket røykeslutt! Dette er en av de viktigste forbedringene du kan gjøre for helsen din (for ikke å si DEN viktigste), og dette kommer du til å dra nytte av resten av livet.

Nå har du altså fått en vanskelig og treg avføring etter at du sluttet med røyken, i tillegg er du plaget med mye gassdannelse. Problemet er, som du selv forteller, at tiltakene mot hard avføring igjen fører til mer gassdannelse.

Jeg foreslår at du gjør følgende for å få fortgang i avføringen din:

1. Fysisk aktivitet. Faktisk er dette et av de enkleste tiltakene som kan regulere vanskelige tarmsystem, særlig dem som er plaget med treg mage. En halvtimes lett trim hver dag burde hjelpe deg langt på vei!
2. Drikk mye vann, gjerne 2 liter hver dag. En kaffekopp om morgenen kan også gi samme effekt som en sigarett.
3. Selv om det ikke gir så store resultater; fortsett med dine regelmessige do-besøk hver morgen. På denne måten kan man forsøke å "trene opp" tarmene til å komme inn i rutiner.
4. Kostholdet er viktig - mye fiber holder på vannet og gjør avføringen mykere. Men som du sier øker dette gassproduksjonen igjen. Du bør fortsatt spise fiber, men dersom du spiser mye av kål, løk, erter og bønner bør du redusere på dette i en periode for å se om det hjelper.

I tillegg finnes det tilstander som kan medføre mye luft i magen og vansker med avføringen. Laktoseintoleranse er en av disse, i tillegg til glutenallergi (cøliaki) og eventuelt melkeproteinallergi. Disse kan du få hjelp hos fastlegen din til å få testet ut. I tillegg kan det være greit å få kontrollert stoffskiftet ditt (lavt stoffskifte kan medføre treg mage).

Det er godt mulig at du har (fått) et noe følsomt mage-tarmsystem, særlig etter antibiotika-kuren du reagerte på, noe som ikke er en uvanlig bivirkning. Det er en god idé å ta Biola samtidig med antibiotika, for å sikre at tarmfloraen får best mulige vilkår.
Mage-tarmsystemet vårt er nøye knyttet til psyken, så det du nevner om "stresset mage" kan godt stemme - når vi er stresset slår dette seg svært ofte nedover til tarmsystemet. Det viktigste blir da å unngå stressfaktorer! - men det er jo ikke alltid til å unngå.
Når det gjelder drikkevann kan mye kalk medføre slike plager du har, du kan jo undersøke med de lokale myndighetene om vannet kalkes - men det må ganske mye til for å forårsake plager slik som du har.

Laktulose kan i seg selv forårsake ekstra luftproduksjon. Denne forsvinner når du slutter med dette, det tar noen dager. Mange forblir følsomme overfor økt fiberinntak, så det er derfor ikke mulig å si om tarmene dine venner seg til den økte fibermengden.

Sukkerfrie drops kan være med på å øke gassdannelsen på den ene siden, samtidig som de kan virke som avføringsmidler på den annen side. Det kan jo være forsøket verdt å kutte ut disse en stund - men da må du ikke erstatte disse med andre drops.

Håper dette var til hjelp, og lykke til!