Probiotika i etterkant av antibiotikakur

Spørsmål

Hei, Jeg har fått satt inn et tannimplantat etter å tidligere ha fjernet en betent, rotfylt tann. Jeg gikk på Apocillin 4 ggr daglig i 10 dager. Jeg hadde en del luft i tarm ved avslutning av kuren, men nå, 10 dager senere er det mye bedre. Vil tarmfloraen returnere til normal tilstand av seg selv, eller bør jeg innta store mengder probiotika for å oppnå dette? Jeg spiser 4-6 spiseskjeer yoghurt hver dag som normal del av min frokostblanding og får slik uansett i meg en del probiotika

Mann 47
Svar

Hei, og takk for ditt spørsmål.


Først vil jeg nevne at dette med effekt av probiotika i sammenheng med bruk av antibiotika er omdiskutert. Noen kan ha positiv effekt av et probiotikatilskudd under eller i etterkant av en antibiotikakur, med det mål å redusere mageplager som luft i magen, urolig mage og diaré. 


Probiotika er mikroorganismer som for eksempel melkesyrebakterier, som kan tas når du bruker et antibiotikum som gir høy risiko for slike magebivirkninger. En antibiotikakur kan drepe snille bakterier i tarmen. Når dette skjer får uønskede bakterier sjansen til å formere seg, og gi plager. Man har dermed fått ubalanse i tarmfloraen. Målet med å bruke probiotika er å utkonkurrere de «slemme» bakteriene, og dermed unngå mageplager.


Magebivirkninger ses særlig ved bruk av såkalte bredspektrede antibiotika – antibiotika som dreper mange ulike typer bakterier. Ulike probiotika hevder å forebygge og hjelpe ved mageubehag i tilknytning til antibiotikakurer, reiser eller av andre årsaker.


Du nevner her at du har brukt Apocillin (penicillin). Dette er et smalspektret antibiotikum – det vil si et antibiotikum som fra naturens side virker på ganske få typer bakterier. En slik smalspektret antibiotika vil derfor være veldig effektiv mot bakteriene som skaper infeksjonen, men vil samtidig ikke drepe andre bakterier som har en funksjon i kroppen, for eksempel i tarmen.


Nå har du likevel opplevd magebivirkninger av Apocillin. Dette skyldes som du sier at tarmfloraen din er endret av antibiotikakuren, altså at penicillinen påvirket noen av de bakteriene som vanligvis er i din tarmflora. Du nevner også her at det har bedret seg siden du avsluttet kuren (i skrivende stund for omtrent 2 uker siden). Kroppen er derfor i ferd med å ordne opp i ubalansen i tarmfloraen på egen hånd.


Du spør likevel om det er behov for ekstra probiotika eller om det holder med den yoghurten du spiser daglig. Yoghurt inneholder en del melkesyrebakterier, men det er ikke alltid de samme bakteriene som har vist effekt på mageplager i studier. I Norge er for eksempel Biola tilsatt melkesyrebakterier som man i studier har sett at er effektive.


Andre produsenter av probiotikatilskudd vil ofte merke produktene sine med de aktuelle stammene som er vist å kunne ha denne effekten. Dette betyr ikke så mye annet enn at jeg ikke kan si om yoghurten har effekt på luftplagene dine, eller om magen din ville ha normalisert seg selv uten yoghurten. 


Slik du beskriver det, høres det ut som om magen din er på vei til å bli bedre. Derfor vil jeg ikke tro at du har noen ekstra nytte av å ta probiotika i første omgang. Vær gjerne litt tålmodig. Å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur kan ta lengre tid enn 2 uker. Se det an i det minste noen uker til – og ta heller kontakt med din fastlege dersom du blir verre eller ikke opplever videre forbedring.


Med vennlig hilsen Anne