Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mer gass i magen når man kommer opp i høyden på fjellet.

Spørsmål

Jeg har et spørsmål ang et problem jeg har hatt i mange år, men har blitt verre med årene. Min alder er 67 åt, kvinne, ganske normalvektig, er i full jobb og mosjonerer regelmessig. Vanligvis har jeg et godt fordøyelsessystem og går regelmessig på toalettet etter frokost. Mitt problem er at når jeg forflytter meg opp på hytta, fjellet ca 1000 m. o.h. så blir jeg oppblåst og helt forstoppet. Dette varer helt til jeg drar hjem i lavlandet. Da fungerer systemet ganske raskt. Jeg føler meg som enkelte vakumpakkede varer som vi har med til fjellet som blir « oppblåst». Dette er blitt veldig ubehagelig og fratar meg gleder ved å være på fjellet. Denne reaksjonen på fordøyelsessystemet får jeg ikke ved reise ellers med mindre jeg beveger meg opp i høyden. Det har muligens noe med trykket å gjøre. Kan du forklare hva som skjer og ev hva jeg kan gjøre. For ordens skyld kan jeg informere om at jeg har vært på CT og alt var Ok- men jeg hadde colon elongatum( lang tykktarm)- transversum tar en runde ned i bekkenet. Takknemlig for svar.

Kvinne 67
Svar

Hei,


Dette er et kjent fenomen ved å gå opp i høyden. Vi blir dehydrert når vi kommer litt opp i høyden fordi det er tørrere luft, fordi svette evaporerer fortere og fordi vi mister mer vann via å puste da det er mindre oksygen og vi puster dypere og oftere. Mange har også hyppigere vannlating i høyden og mister væske på den måten. Dette går som regel over etter noen dager, men det krever at du drikker mye mer vann enn du vanligvis gjør, og at du også unngår andre ting som virker uttørrende, som feks kaffe og alkohol.


Noen får veldig mye mer gass i tarmene i høyden, og dette er også en fysiologisk reaksjon på å gå opp i høyden. 


Det er ikke farlig, men det er ubehagelig. Hvis du har muligheten kan du kanskje stoppe på 500 meters høyde en dag og venne deg til den høyden og så dra videre. Uansett, drikk mye vann hver dag du er på fjellet, og da snakker vi om minst 1.5 liter per dag. 

Dette bør du sjekke med legen din da jeg ikke vet noe om din generelle helse, men hvis du kan tåle mer væske uten å ødelegge saltbalansen din, kan du drikke så mye som 3-4 liter vann med litt sukker eller andre karbohydrater hver dag. 


Lykke til neste gang du drar på fjellet!


Mvh,


Nina Bryhn, MD