Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter og hjertebank

Spørsmål

Kjære Dr.Ivan Jeg håper at du kan hjelpe meg med hva som feiler meg. Jeg har over flere år hatt problemer med magen,og har følt blant annet at det har vært vanskelig å puste med magen og at det tar lang tid før maten kommer ned i magen. Har aldri tenkt mer på det da det aldri er vondt. Men de siste fem årene har jeg vært plaget av hjertebank/ hjertet hopper over et slag og smerter i brystet. Dette er noe som kommer og går i perioder,har vært utredet for det og det er ikke funnet noe unormalt. Men hjertebank/at det hopper over et slag skjer KUN hvis magen er oppblåst/eller følelsen av at magen vrenger seg,eller rett før jeg må på do. Det føles litt som om luften i magen kommer opp i halsen på en måte,istedenfor at den går ut den andre veien. Det er ofte jeg blir uvel og litt svimmel når det skjer. Det er akkurat som om noe ligger i klem på min venstre side for det skjer gjerne når jeg sover på venstre side,bøyer meg ned eller setter meg ned,slik at det blir trykk på magen. I det siste har jeg også opplevd at jeg noen ganger får ubehag i venstre side av kroppen(brystet og ut i venstre arm) før jeg skal gå på do. Har prøvd å lese meg litt opp på nett om det og finner ikke noe eksakt. Min kardiolog mente det kunne være i sammenheng med Vagus nerven? Jeg hadde vært utrolig takknemlig hvis du kunne hjelpe meg med å finne svar på hva det kan være eller hva jeg kan gjøre. Jeg ønsker så å kunne ha en normal dag. På forhånd tusen takk for svar.

Kvinne 33
Svar

Hei!

Kroppen er et veldig kompleks system. Ta for eksempel vagus-nerven som du nevner, den kan være med på å styre bl.a. hjertefrekvens, tarmperistaltikk (bevegelser i tarmen for å skyve maten fremover), svetting, brekningsrefleks, metthetsfølelse, m.m.. I tillegg er det alltid noe anatomisk variasjon mellom alle menneskene. Men selv om vi vet mye om kroppen idag, så er det ikke alt vi skjønner eller alle sammenhenger vi kan se og finne ut av.

Mange av plagene du beskriver er uspesifikke, de kan ha mange forskjellige årsaker. Videre finnes det på generelt grunnlag plager hvor det kan påvises en klar årsak eller sykdomstilstand, men det finnes også det som kalles funksjonelle lidelser/plager, det vil si plager som ikke kan forklares medisinsk eller hvor årsaken ikke kan påvises med de undersøkelsesmetoder som er tilgjengelige idag. Det kan også være at samspillet mellom to eller flere organer ikke fungerer bra selv om hvert organ for seg fungerer ok.

Særlig magesmerter kan være vanskelig å finne ut av. Følelse av at det tar lang tid før maten kommer ned i magen kan f.eks ha utgangspunkt i nedsatt muskelstyrke og bevegelighet i spiserør, tranghet i spiserøret eller overgangen til magesekk, forsinket tømming av magesekken, osv. Mye luft i magen kan være betinget i mat og drikke man inntar, men også bakteriefloraen i tarmen. Forsinket passasje av mat og luft gjennom tarmen kan også gi plager. Det er også noe variasjon mellom mennesker i hvor lang tykktarmen er og hvor "løs" den henger i buken, og hvordan dette eventuelt kan gi plager. Dette er bare noen få eksempler. Og med hensyn på mageplager og smerter så finnes det en rekke undersøkelser som kan gjøres; gastroskopi, koloskopi, CT, ultralyd, osv. Men det er hovedsaklig rene sykdomstilstander som kan påvises ved eksisterende undersøkelser. Funksjonelle lidelser kan som nevnt vanskelig påvises, disse vil ofte være en eksklusjonsdiagnose (man finner ikke annen årsak), og det er varierende hva som finnes og kan hjelpe av behandling. Har man ikke en klar årsak som kan behandles vil fokus være på å behandle og lindre plagene i seg selv.

Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlege for en gjennomgang av dine plager og en undersøkelse. Det kan være lurt å tenke gjennom i forkant hvilket symptom(er) som plager deg mest, og om det kan være noe sammenheng med type mat, drikke, tidspunkt på døgnet, formen på avføring, stress, aktivitet, osv., og om det er noe som gjør det bedre eller verre. Du skriver at du er frisk og er lite syk, og det er et godt utgangpunkt. Finner man ikke noe tydelig årsak til plagene dine, så handler det altså om å kunne lindre disse så du kan ha en normal dag.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-