Mageproblemer

Spørsmål

De siste 7-8 årene har jeg vært plaget med sterke luftsmerter i magen. Plagene har økt de siste 2 årene med mye løs mage og luftsmerter. Har også vært plaget med en del eksem på håndledd og fingrer. Har vært i kontakt med biopat der jeg ble satt på en utelukkelseskur i 4 uker. Her skulle jeg bla holde meg unna hvete, -melkeprodukter, egg tomater etc. Ble ikke merkbart bedre. Ble så satt på en gallestenkur (engelsk salt + olivenolje), og fikk skilt ut mye gallestener. Allikevel er jeg ikke særlig bedre i magen. Spesielt får jeg akutt løs mage av mektige varme måltider med feks rømme, fløte ol, men har også lagt merke til at jeg kan bli dårlig av lite fettholdig mat, feks. kokt fisk og potet. I de siste to ukene har jeg følt meg trøtt og uopplagt. Har vært plaget med sår hals, røde sår og hvite blemmer på leppene. Kan dette skyldes problemer med magen? Fastlegen min har ordnet time til meg på sykehuset for pusteprøve. Biopaten min mener at jeg burde få undersøkt tarmen. Er dette noe jeg kan kreve, eller er det fastlegen som bestemmer hvilke underøkelser jeg skal ta? Og sist men ikke minst, har dere noen ide' om hva det kan være som plager meg?

Relevante sykdommer/medisiner: Fikk for et par år siden mye antibiotika pga betennelser etter trekking av visdomstenner.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Det å ha smerter og ubehagsfølelse fra magen er et av våre vanligste sykdomstegn, faktisk er det en av de hyppigste årakene til at folk tar kontakt med lege.
Dessvere er det ofte svært vanskelig å finne årsaken til slike plager. Dette kommer av at magen vår inneholder mange organer, og sykdommer i de forskjellige organene kan gi symptomer som er svært like. I tillegg så går nervebanene våre svært "kronglete" i magen slikt at for eksempel smerter grunnet en sykdom i et organ kan føles et helt annet sted en der organet ligger.

Legen din tenker nok i første rekke på muligheten for sårdannelser i magesekken og tolvfingertarmen siden han har henvist deg til pusteprøve. Denne underøkelsen tester om man har den såkalte magesårsbakterien (Helicobacter pylori), denne bakterien er svært vanlig i befolkningen og spiller en stor rolle når det gjelder utviklingen av magesår samt sår i tolvfingertarmen.
Dette er altså en type undersøkelse av mage- og tarmsystemet ditt og legen din vil sikkert henvise deg til andre undersøkelser hvis pusteprøven ikke gir svar på hva som feiler deg.

Når det gjelder om jeg har noen ideer om hva som forårsaker dine plager så er dette vanskelig uten å kunne undersøke deg og uten å ha muligheten til å ta blodprøver.
Svært mange har som tidligere nevnt plager fra magen, ofte i form av smerter, forstoppelse og/eller diare. En svært vanlig diagnose er irritabel tarm, dette er en ufarlig men plagsom tilstand som man ikke har funnet noen klar årsak til. Dine symptomer kan passe på dette og du kan lese litt mer om sykdommen ved å følge den første linken på toppen av dette svaret.

Andre årsaker kan være allergiske reaksjoner på forskjellige matvarer, de mest vanlige her er laktoseintoleranse og cøliaki. Begge disse trenger grundig undersøkelser av tarmene for å diagnosere. Du skriver at du har prøvd det du kaller en utelukkeslsekur der du ikke har spist melkeprodukter uten å bli bedre, nå vet ikke jeg helt hva disse kurene innebærer men det tydeer vel på at det ikke er laktoseintoleranse som er skyld i plagene dine. Du kan og lese mer om dette på linkene over.

Andre muligheter er kroniske betennelsestilstander i tarmen. Vi har i hovedsak to sykdommer her, Crohns sykdom og ulcerøs colitt. Jeg har også lagt ved en link om dette. Det er selvfølgelig umulig for meg å si om du har en av disse sykdommene, men det er årsaker som man må tenke på, spesielt kanskje Crohns sykdom siden denne noen ganger kan gi sårdannelser i og rundt munnen.

Som du skjønner så er det svært mange mulige årsaker til plagene dine og jeg skjønner godt at du er ganske sliten av å ikke få vite hva det er som feiler deg. Dessverre så er det som tidligere nevnt ofte vanskelig å diagnosere tilstander og sykdommer i mageregionen vår og det tar gjerne lang tid å finne svar. Men det virker som om legen din har startet en god utredning som nok vil gå sin gang slik at du tilslutt vil få en forklaring.

Håper dette har vært til hjelp!