Luftsmerter

Spørsmål

Jeg har i nå 2 år vært plaget av luftsmerter i magen. Spesiellt om natten. Har konsultert fastlegen min om dette og vært til ultralydundersøkelse, og en undersøkelse der de stakk ned en slange i halsen. Det er også tatt prøve av laktoseintoleranse. Søliaki er ikke testet. På grunn av at smertene og problemet ikke har gitt seg har jeg vært gjentagende ganger til konsultasjon hos fastlege. Nå i det siste plages jeg mer og mer om dagen og smertene om natten (morgenene er vondere som følge av mer luft). Om dagen er smertene noe mindre pga av naturlig luftavgang. Om natten fylles magen rett og slett opp og jeg våkner flere ganger for å "lette på trykket".
Det kan nevnes at jeg også har "harde hemnoroider" som kan virke som at kan hemme den vanlige avgang av luft og avføring. Dette har jeg ikke konsultert legen om.
Hvilke nye undersøkelse kan jeg be fastlegen om? Kan luftplagene ha en sammenheng med hemoroidene?

Relevante sykdommer/medisiner: ingen

Mann, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det å ha plager med luftsmerter fra magen er faktisk en av de vanligste årsakene til kontakt med lege. I de fleste tilfeller foreligger det en helt ufarlig og naturlig forklaring på dette, men noen ganger kan det ligge sykdom bak.

Den aller mest vanlige årsaken er svelging av luft. Hver gang man svelger får man med ca. 3 ml med luft. Dette betyr at personer som tygger mye tyggegummi, røyker, spiser raskt, eller svelger mye spytt, ofte får svært mye luft ned i magesekken. For de personene som har dette som årsak så vil ofte raping være svært uttalt og ikke i så stor grad luftavgang fra rektum.

Du skriver at du må opp flere ganger om natten for å "lette på trykket", jeg tolker dette dit hen at du da mener luftavgang bak og ikke raping.
I så fall ligger nok årsaken til plagene dine i tarmen. Når mat passerer gjennom tarmsystemet vårt blir det dannet gasser som etter hvert blir kommer ut bak, denne luften kalles flatus.
Flatus består først og fremst av hydrogen. karbondioksyd, og nitrogen. I tillegg er der små mengder andre gasser, ofte svovelforbindelser, og det er disse som gir den vonde lukten.
Hvor mye flatus som dannes er svært individuelt, vi har i gjennomsnitt mellom 15-20 luftavganger i døgnet.

Det er enkelte matvarer og matvaner som øker gassproduksjonen, og det finnes en del tips og dietråd som kan følges for å prøve å minske problemet. Dette kan du lese mer om ved å følge den første linken på toppen av dette svaret.

I enkelte tilfeller kan det som nevnt være sykdom som ligger bak den økte luktproduksjonen, dette er i første rekke laktoseintoleranse og Cøliaki. Hvis du ikke har vært undersøkt med tanke på cøliaki så ville jeg diskutert dette med legen din slik at du eventuelt kan henvises til en mage-tarm-spesialist. Les mer om Cøliaki på linken over.

Når det gjelder hemoroidene dine så har nok ikke de noe med luftplagene å gjøre men det er viktig at du også nevner dette for legen din.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-