Luftplager m.v.

Spørsmål

Hei.
For ca 2,5 mnd siden begynte jeg å få problemer med luft i magen.
Veldig ofte "fising" og meget stygg lukt.
Dette har vedvart, og den siste 1,5 mnd har jeg merket av og til "sting" (luftsmerter) i nedre del av magen/underliv/endetarmen.
Har av og til merket en rar/ekkel følelse (sting/svak smerte) i penis og endetarm.
Har også hatt uvanlig ofte trang til å urinere, og urinert mye.
Den siste uka har jeg hatt svakt vondt nede i magen/underliv (Nede på venstre side litt ovenfor penis/litt innenfor hofteleddet).
Når jeg trykker på dette stedet merker jeg at jeg får lyst til å slippe ut luft fra endetarmen, og det er vondt på dette stedet.
De siste 2 mnd har jeg periodevis følt meg uvanlig slapp og trett.
Sluttet å bruke snus for 3 mnd siden.
Har kjempegod apetitt og spiser godt. Er 190 cm høg og har økt vekta fra 80 kg til 85 kg på siste 3 mnd. Er i god fysisk form, jogger 1-2 ganger i uka.

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg legger merke til at du fikk dine plager like etter at du sluttet å bruke snus. Det er slik at nikotin påvirker tarmmotorikken betydelig, på den måten at tarminnholdet går fortere gjennom tarmen under påvirkning av nikotin.
Mange som slutter med nikotin, vil få endret avføringsmønster i en periode, bl.a. i form av forstoppelse.

Jeg tenker at det kanskje er slik at tarminnholdet (inkl. luft) nå blir liggende lenger i tarmen din enn når du brukte snus. Mao. opphopning av luft.
Luftfylt tykktarm er tildels vondt, og at du kjenner svakt vondt nede på venstre side, innenfor hofteleddet, og samtidig kjenner trang til luftavgang når du trykker akkurat der, forteller meg at du har luftansamling i nedre del av tykktarmen. Akkurat det stedet du beskriver, er overgangen mellom tykktarm og endetarm, og der går tarmen i en vinkel, og luft (og avføring) har lett for å sette seg fast der.
Slike plager fra tarmen vil bedre seg etterhvert, hvis det har med nikotinabstinens å gjøre, hvilket jeg tenker er det mest sannsynlige i dette tilfellet.
Tarmfloraen din vil også kunne bli endret, i og med at tarminnholdet oppholder seg lenger i tarmen nå i forhold til da du brukte snus.
Jeg foreslår at du begynner med såkalt "probiotika", matvarer som bedrer tarmfloraen. Det er f.eks. Biola, Cultura, FOS (Fruktose Oligo Sakkarider) (sistnevnte kjøpes på helsekost) Youghurt har ikke samme virkningen, da de gode bakteriene i Biola / Cultura overlever saltsyren i magesekken og kan dermed få virke i tarmen, mens bakteriene i youghurt ikke overlever saltsyren i magesekken.
Disse regulerer magen bra. Må brukes regelmessig over en tid.
Husk også å tygge maten grundig og ikke svelge maten med væske.
Du kan også forsøke Minifom mot luftplager, den er reseptfri.
Styr unna kullsyreholdige drikker.

Når det gjelder det at du må urinere oftere, så ser jeg ikke noen umiddelbar sammenheng med luftplagene.
Det går jo an å ha flere ting på en gang, så her tenker jeg at det er svært viktig å få tatt med en urinprøve til legen din, og få sjekket om du har urinveisinfeksjon eller klamydia.

En annen mulighet, sjeldnere, er betennelse i prostatakjertelen.
Dette vil også kunne gi symptomer fra urinveiene, og ubehag / smerter nederst i magen / underlivet. Be legen din sjekke deg for dette også.

Din tretthet og slapphet kan absolutt være en nikotinabstinens, denne kan henge i såpass lenge som vi snakker om her, men vil selvfølgelig gå over etterhvert.
Samtidig kan det også være tegn på infeksjon i kroppen, jfr det jeg sier om urinveier og prostata ovenfor. Så få deg en sjekk på dette.

Dersom plagene fra tarmen vedvarer og ikke viser tendens til å avta etterhvert, så bør du ta dette opp med din lege også. Legen vil da kunne undersøke din mage og tarm, bl.a. med avføringsprøve mhp om der er spor av blod i avføringen. Denne prøven kalles hemofec og er lett å gjennomføre. Ha dette i bakhodet og ta det evt med legen din om ikke luftplagene og smertene avtar.

Håper dette kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til og god bedring !