Gul avføring

Spørsmål

Hovedproblemet mitt er løs mage;litt gulfarget, og luftsmerter.Har hatt lavt stoffskifte i 15 år,sannsynligvis siden siste fødsel i 1980.De 2 siste år har det vært vanskelig å regulere. Bra nå.Er blitt uføretrygdet p.g.a. lite krefter, dårlig konsentrasjon og hukommelse.Har merket en sammenheng mellom å bli fysisk/mentalt sliten og mageproblemer.Svetter mye i ansiktet og får hjertebank(puls 110-120) Dette også når jeg blir sliten.Prøver å holde meg i fysisk form ved å gå litt og sykle,men det er vanskelig å vite hvor mye jeg kan presse meg.Synspunkter på dette og evt. noen behandlingssteder for slike som meg. Noen dager klarer jeg veldig lite, andre dager mer.
Har tatt flere ekg som viser sinustachycardi.(jeg har fått hjertebank på legekontoret)

Relevante sykdommer/medisiner: Kronisk utmattelsessyndrom,Hypotyreose,løs mage.Med: Levaxin, Trisekvens Forte. Immodium v behov.

Kvinne, 52 år

Svar

Hei!

Jeg lurer på om det er to ting som plager deg, og at disse ikke nødvendigvis henger sammen, selv om du føler at de forverres samtidig.

1. Mageproblemene.
Løs mage over lang tid og luftplager kan selvsagt skyldes stress og anstrengelser, men dette er ofte en diagnose man ender opp med når alt annet er utelukket. Jeg vil i første omgang tenke på matintoleranse, kanskje melke/laktoseintoleranse, men cøliaki er også en aktuell diagnose. Irritabelt tarmsyndrom er en tilstand som nok henger sammen med stress på et vis, men kan godt opptre uten at det er opplagte stressfaktorer i sykehistorien. Du skriver ikke hvor lenge du har hatt disse plagene, men er dette nylig oppståtte plager må de undersøkes videre helt til man er sikker på at det ikke er en alvorlig sykdom som kreft som ligger bak. Imidlertid får jeg en følelse av at dette er noe du har hatt over lengre tid og da er kreft selvsagt en litt mindre sannsynlig diagnose.
Mine første forslag til diagnoser må derfor være:
- matintoleranse (melk?)
- cøliaki
- irritabelt tarmsyndrom
- relativt nyoppståtte plager: avklare for sikkerhets skyld at det ikke er kreft.
For å komme videre her må legen din ta blodprøver, henvise til røntgen av tykktarm eller koloskopi, og evt ta allergitester. Imidlertid er det ikke like lett å fastslå matintoleranse - og det kan være mer fornuftig å kutte ut matvarer for å se om du får mindre symptomer. Gjør dette i samråd med legen din. Cøliaki kan utredes med blodprøve, men ofte er det aktuelt å gjøre en gastroduodenoskopi (svelge slangen).

Les mer her:
Cøliaki: http://www.lommelegen.no/art/art406.asp
Irritabel tarm: http://www.lommelegen.no/art/art1100.asp
Melkeintoleranse: http://www.lommelegen.no/art/art599.asp

2. Slapphet og trøtthet - utmattelses-syndrom?
Dette symptomet har uendelig mange mulige forklaringer - og det vil gå for langt å komme inn på alle her. Utmattelses-syndrom/ME er en diagnose som ikke er kartlagt fullstendig og sannsynligvis så er diagnosen pr idag en sekkediagnose for flere uklare tilstander, selv om det finnes diagnosekriterier for å fastslå om man har en slik tilstand eller ikke. Det er viktig at legen din også her avklarer med "det som fins" av blodprøver. Stoffskiftet ditt er vel under kontroll, men det finnes en lang rekke mangeltilstander som kan avklares, og andre lidelser/organsykdommer. Sannsynligvis er du vel utredet siden dette har vart en stund, og hvis alle prøver er normale kan man nok si sikkert at det ikke dreier seg om noe farlig. Sinustakykardi betyr at hjertet slår fortere enn vanlig, gjerne over 100, og dette er ikke tegn på en spesifikk sykdom, men kan være et ledd i din kroniske tretthet/utmattelsessyndrom.

Les mer her:
Sykelig tretthet: http://www.lommelegen.no/art/art908.asp
Tretthet: http://www.lommelegen.no/art/art2167.asp

Jeg vet ikke om du kan være deprimert, men tretthet kan noen ganger være et symptom på dette. Legger derfor også ved en link om dette:
http://www.lommelegen.no/art/art1339.asp

Det finnes ingen dedikerte sentra for rekonvalesens for pasienter med tretthets-syndrom i Norge, og jeg har ikke klart å finne slike i utlandet heller. Imidlertid vil et opphold på "vanlige" rekonvalesens-sentra kunne gi deg ekstra krefter og en pause fra den vanlige hverdagen - noe som i seg selv kan være verdifullt. Spør legen din om du kan søkes inn til et slikt senter.

Håper du kan komme videre med dette!