Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Unormale leververdier med normal leverbiopsi

Spørsmål

Hei, jeg har høye leververd. posetivantist. 82 ifertfall tidl.leververdier tatt nå:

  • ALP229
  • ALAT 63
  • GGT 173
  • IGG 78 D-vit 63( tar tab).
  • Magnesium 0.95 B-EVF 48
  • B-hemoglobin-15,4.
  • Ellers norm funn:s-fritt T4 11 S-TSH-1.5.

Har tatt biopsi av lever, så greit ut. Tatt CT fremstilling av leveren viser ingen aktuell patologi, kjent simpel cyste ventralt i venstre leverlapp. Det er ingen tilkommen intrahepaisk eller kolestase. Upåfallende fremstilling ses av pancras, milt og det ses en 7cm stor simpel cyste ved caudale Cortex av høyre nyre. Det er ingen ankylosering av virvelcorpora eller bueleddene. Fra mars2017 ingen forandr. Røndtgen thorax noe hyperinflaterte lunger i form av avflatede diafragmakupler og noen grove lungetegninger. Er pasienten røyker? Nei! Så det det ser jo greit ut, men går rundt med sykdomsfølelse hele tiden. Verker i hele kroppen men mest smerter i armene.musklene , svetter i bøtter og spann, dag og natt, kaver om natta bader i svette, ligger oppå dyna med2 vinduer oppe, blir rødkokt på brysr og fjeset, spesielt ved stress,, gått opp noen kilo i vekt, spiser ikke så mye, men sitter en del i ro, for ikke og svette for mye, kan dette være hormonelt ? Pgr. Av den store nyrecysten ved caudale cortex av høyre nyre? Legen mener jeg har bindevevsykdom autoimun hepatitt, har ikke A B C hepatitt. Setter veldig pris på et mulig svar.

Kvinne 58
Svar

Hei,

Dette er desserre litt vanskelig å svare på fordi jeg mangler en del informasjon, men jeg går igjennom det vi vet sammen, og så må du gjerne sende inn mer informasjon slik at jeg kan svare mer utfyllende. Jeg må samtidig si at det ser ut som at legene dine har gjort en veldig fin jobb med å finne ut hva som feiler deg.

Jeg skulle gjerne vite hva slags antistoffer du nevner som var "positive" med verdi 82. Jeg skulle også gjerne sett bilirubin, aktin antistoff, IGM, ANA, og AMA. (De to siste er antinuklerær antistoff og antimitokondriaantistoff.) Jeg er ellers enig med legene dine i at det lille jeg ser her og dine fysiske symptomer godt kan passe med autoimmune hepatitt (AHI). AHI er ikke en vanlig sykdom, den er vanligere hos menn enn hos kvinner, den kan skyldes medisiner, selv om dette er uvanlig, og det er ikke uvanlig å se at pasienter med denne sykdommen, autoimmun hepatitt, også har andre autoimmune sykdommer som for eksempel stoffskifteforstyrrelser, diabetes, ulcerativ kolitt, eller reumatisme. Folk føler seg ofte dårlige slik du beskriver med når de har AHI.

Autoimmun hepatitt må behandles med medisiner som reduserer immunforsvaret ditt litt. Dette er ofte enten prednison eller noe som heter azathioprine (Imurel). Det hender at det er flere lever/gallegang problemer på en gang. Man kan, med AHI, også ha noe som heter primær skleroserende cholangitt, (PSC), eller noe som heter primær biliær kolangitt,(PBC.) I Norge har vi et veldig bra tilbud for utredning av disse sykdommene på Rikshospitalet. De jobber spesielt med PSC, men AHI, PSC og PBC kan som sagt overlappe, og de kan være vanskelige å skille diagnostisk til å begynne med, så senteret på Rikshospitalet jobber med alle tre.

Det er viktig at du diskuterer med legene dine hva slags behandling og oppfølging du skal få og om du bør sendes til Rikshospitalets autoimmune lever sykdoms gruppe. Her er en lenke til Leverforeningen som kan hjelpe deg navigere dette.

Det er kontaktpersoner for hver av de forskjellige leversykdommene som man kan snakke med.

I tillegg må du selv passe på leveren din. Leveren vår er viktig fordi den hjelper med å rense blodet, hjelper til med immunsystemet vårt og bekjemper infeksjoner, den metaboliserer medisiner og andre stoffer, den produserer hormoner, proteiner og enzymer vi trenger, og den lagrer energi for oss, blant annet. Du burde unngå, så mye som mulig, stoffer som kan skade leveren din. Dette gjelder særlig alkohol, paracetamol (Panodil, Paracet, Pinex), røyking, og det er viktig at du trener litt og holder vekten din så ideell som mulig da overvekt kan gjøre AHI verre. Hvis du blir behandlet med prednison må du unngå lakrisprodukter mens du tar den da disse kan forstyrre virkningen av prednison.

Du kan også hjelpe leveren din ved som sagt å holde en normal vekt, og også ved å spise sunt. Det er viktig å holde fett og tomme kalorier som feks mye sukker, mer under kontroll. Du kan be legen din om å henvise deg til en dietetiker som kan diskutere en leverspesifikk diett med deg.

Jeg håper dette hjelper deg litt, og som sagt, ta gjerne kontakt igjen hvis du har mer informasjon eller flere spørsmål.

Lykke til!

Mvh, Nina C Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-