Statiner og leverprøver

Spørsmål

Høye leververdier og bruk av statiner.
Har nylig fått vite at jeg har høye leververdier etter blodprøve tatt i desember. ASAT; 218, ALAT; 418, ALP; 186, GT; 547, mens bilirubin var på 4. Jeg har ikke hatt så høye tall tidligere. Måneden før var tilsvarende tall på 28, 58, 108 og 181, bilirubin 5.
I september hadde jeg et kolesteroltall på 8, LDL var på 5,6. Det førte til at jeg begynte å ta statiner, noe som har senket kolesterolverdiene bra. Jeg har lest at de tablettene jeg har brukt, ikke bør brukes om en har leversykdom. Bør jeg slutte å ta statiner slik situasjonen er nå? Er det bedre å la kolesterolen øke enn å belaste leveren mer? Tidligere år har kolesteroltallene vært på 5,7 - 6,6.
Har sendt inn rekvisisjon for røntgen av buken. Har ikke tidligere hatt problemer med leveren.Relevante sykdommer/medisiner: Statiner brukt: Pravastatin 40 mg, Lipidor 40 mg

Kvinne, 66 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

For det første må legen din finne årsaken til at du har stigende leverenzymer, og evt behandling må innrette seg etter årsaken.

Mye taler for å skåne leveren mest mulig nå, inntil man har funnet årsaken til dine stigende leververdier, og det kan derfor være aktuelt å slutte med statin nå.
Viktigheten av ting må vurderes mot hverandre, og det å ha en forhøyet kolesterol er ihvertfall ikke noe som vanligvis er farlig her og nå. Det er en risikofaktor for fremtidig hjertesykdom, og det er derfor vanligvis ikke farlig om den stiger midlertidig, i en uavklart situasjon som dette.

Svaret er mao. sannsynligvis ja, at det er bedre å la kolesterolen øke enn å belaste leveren mer. Men alle slike vurderinger skal gjøres individuelt og på bakgrunn av grundig kjennskap til pasienten. Det er følgelig en avgjørelse som din lege må ta, og det vil ikke være rett av meg å si at du skal slutte med medisinen.
Det jeg sier, er at det er et såpass godt og viktig spørsmål, at du bør ta opp med legen din snarest om ikke du burde slutte med statiner inntil videre.

Lykke til og ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-