Kløe i endetarmen

Spørsmål

Hei. I seks uker slet jeg med kløe i rumpa. Det startet to uker etter jeg fødte (helt normal fødsel), og varte i seks uker. Plutselig stoppet det opp, og nå har det vært borte i to-tre uker. Men i går begynte det igjen. På grunn av denne kløen blir jeg utrolig deprimert, fordi jeg føler at jeg "går glipp" av tiden med sønnen min, pga at all min tid og energi går med på å tenke på at det klør, hvorfor det klør og at jeg vil at det skal forsvinne. Jeg var til legen etter det hadde klødd i en uke. Hun sa det var sopp. Jeg fikk dactakort. Det hjalp i en uke, så kom det tilbake. Det klødde både i hele rumpesprekken og i/ved rumpehullet, og jeg tror det var to ulike grunner til kløen, fordi at de siste ukene når det klødde forsvant kløen i rumpesprekken(og innsiden av rumpeballene), og det klødde kun rundt rumpehullet. Jeg har hemoroider som jeg fikk under fødselen. Tror ikke det er disse som klør fordi de klødde ikke de første to ukene etter fødsel, og de er tomme for blod nå. Kun hud igjen. Ser at jeg har en rød ring rundt rumpehullet nå. Tror kanskje det klør litt lengre fremover også. Kanskje det er sopp? Jeg prøver i alle fall å bruke canesten nå, siden jeg ikke har så god erfaring med dactakorten(sluttet jo å virke). Ellers fikk jeg ganske mange rifter når jeg gikk på do for to dager siden. jeg var skikkelig hard i magen, og når jeg såg meg i speielen etterpå talte jeg 5 rifter, der to av den var ganske store. Men når jeg sjekket i dag så var alle unntatt en grodd, og den siste var det så vidt jeg klarte å se. Så kan det da være det som klør? I såfall, hvordan får jeg kløen bort? Har ikke hard avføring lengre. Ellers når jeg ser i speielen, og presser litt(for å se etter mark, noe som jeg ikke har fått øye på. Kan man forresten ta vermox når man ammer?), så ser jeg at jeg er ganske blå rett innenfor(innvendige hemoroider?), men jeg har ikke sittet lenge på do og presset mye. Sparer heller ikke på avføringen. Så hva kan dette være? Og hva kan jeg gjøre? Relevante sykdommer/medisiner: Brukt dactakort, virket i en uke, så begynte det å klø igjen. Har nå tatt på canesten to ganger, merker ikke forskjel. Vasker mer verken for mye eller for lite, og bruker en nøytral såpe. Bruker ikke dopapir som er gjenvunnet, og tørker meg ikke for mye etter dobesøk. Kvinne, 21 år

Svar

Hei.
Takk for ditt spørsmål!

Du har slitt med langvarig kløe i rumpa. Du har blitt behandlet for sopp som gir kløe, og virksom soppbehandling taler for dette. Jeg har full forståelse om at kløen din gjør deg utrolig deprimert, og fordi du føler at du "går glipp" av tiden med sønnen din, men det skal forsvinne.

Hemoroider gir kløe, det er det vanligste symptom. De kan også klø selv om de er "tomme" for blod nå. Jeg vil derfor anbefale en rektalsalve eller stikkpiller f.eks. Scheriproct, så er du helt sikker at det ikke er en tilstand som bidrar til det hele. Legen kan undersøke deg med et skop og lyskilde for å finne ut om disse er aktive eller ei. Uten å ha undersøkt deg er det vanskelig å si.

En rød ring rundt rumpehullet kan tale for en persisterende soppinfeksjon, og jeg tror at klør litt lengre fremover kan skyldes sopp. Dette er litt vanskelig å bli kvitt. Fortsett med å bruke canesten litt til, men dactakort kan ha virket men ikke forhindret tilbakegangen av det.

Du skriver at fikk mange rifterfor to dager siden pga. hard mage, og at 4 av 5 riftersom var ganske storehar grodd. Disse kan dessverre også klør. Du kan prøve med grønnsåpebad, ta c-vitaminer og zink sugetabletter for å aksellerere tilhelningen og unngå hard mage (svisker, fiber, mye væske, ev. bløtgjørende reseptfrie midler.

Risiko ved bruk av Vermox under amming er ikke klarlagt, og jeg vil ikke anbefale det.

Det at du er ganske blå rett innenfor kan skyldes innvendige hemoroider, dette kan bekreftes ved rektoskop som jeg skrev overfor. De kan være veldig kløende.

Den intense kløen kan altså komme av både hemorroider, sopp og sprekkene. Forsøk de råd jeg har gitt deg, så går det nok snart over.

Det at du brukte dactakort, og at det virket i en uke, så begynte det å klø igjen, trenger ikke å bety medisinsvikt men at tilstanden kommer igjen. Fortsett med å bruke en nøytral såpe.

For iherdig vasking vil fjerne fettstoffer i huden, noe som gjør deg mer sårbar for plager. Unntaksvis kan endetarmskløen skrive seg fra en annen sykdom som diabetes, Hodgkins sykdom, Crohns sykdom, nyresvikt, leversykdom. Ta dette opp ved fastlegen dersom plagene ikke går bort.

Endetarmskløe vil ofte holdes vedlike av at man klør. Når man klør seg i baken, vil det svært ofte utløse ny kløe etter få sekunder. Man kommer inn i en ond sirkel.

Ved undersøkelsen vil legen lete etter lokale årsaker. Mange pasienter vil ha eksemforandringer rundt endetarmen. De kan også berette om at de reagerer på parfyme, såper, klær, ulike typer mat, rifter i huden. Hemoroider er også en vanlig årsak til fuktighet i baken og dermed utvikling av kløe og irritasjon. I noen tilfeller har hemoroideplagene ført til fremfall av endetarmslimhinnen, noe som øker tendensen til fuktighet og kløe. Sprekkdannelser i huden, analfissur, kan også gi kløe. Det samme gjelder analfistel, dvs. det har dannet seg en kanal som går fra inne i endetarmen til huden utenfor endetarmsåpningen. Gjennom denne kanalen kan det tømme seg væske som skaper irritasjon og kløe.

I sjeldnere tilfeller kan det foreligge en generell hudsykdom, det kan være småmark (særlig hos små barn) og i noen tilfeller soppinfeksjon.

Det viktigste er at du har en fornuftig hygiene med regelmessig, men ikke for hyppig vask. Bruk mild såpe uten parfyme. Vask morgen og kveld, helst uten klut, bruk dusj, bidet. Ev. sittebad ca. 10 min. med lunkent vann og sur såpe som Lactacyd. Unngå gnikking og gnuing med tørt papir, anvend mykt toalettpapir. Om mulig bør du vaske deg etter hver avføring, og smøre deg inn med vannavstøtende salve.

Vurder tiltak som begrenser svettetendensen lokalt: Bruk bomullsundertøy, unngå stramtsittende klær, unngå aktiviteter som medfører svette. Ved menstruasjon bør tampong anvendes, ikke bind. Ikke sitt i ro for lenge, unngå plastseter.

Absorberende bomullskompresser som skiftes hyppig, kan benyttes i rumpesprekken for å redusere lokal fuktighet.

Unngå å klø. Unngå utløsende årsak.

Kortikosteroider påsmurt huden rundt endetarmsåpningen vil dempe plagene. Du bør imidlertid unngå langvarig sammenhengende behandling. Periodevis behandling med ulike preparater anbefales fordi vevets følsomhet reduseres ved kronisk behandling. Krem bør anvendes dersom huden i endetarmsområdet er fuktig og oppbløtt. Salve anvendes hvis huden er tørr og sprukken.

Bruk om nødvendig en nøytral salve eller krem på dagtid, påsmøres f.eks. etter at du har vasket deg etter avføring.
Salven eller kremen vaskes av til kvelden med lunkent vann og medisinsk såpe, ev. med olje (f.eks. jordnøttolje).
Om natten påsmøres kortikosteroidholdig krem eller salve
Hydrokortison, som er den svakeste kortisontypen, bør foretrekkes. I akuttfasen kan sterkere steroidsalve brukes, men ikke lengre enn én uke. Unngå vedvarende bruk av steroider! Langvarig bruk av glukokortikoider kan lett gi hudatrofi og/eller mikrobiell affeksjon, især sopp.

Det kløestillende midlet Eurax kan forsøkes. Noen sjeneres av betydelig kløe om natta. Ja, enkelte klør mye om natta uten at de er klar over det. Et kløedempende middel som også virker søvndyssende, kan da forsøkes.

De senere årene er vi blitt oppmerksomme på at et ekstrakt av chilipepper, kremen capsaicin (Capsina®), hjelper mot plagsom analkløe. Det kan svi litt ved påføring, men svien gir seg etter hvert hos de fleste. I starten kan det være aktuelt å påføre kremen 3-4 ganger daglig, men etter hvert holder det med én påsmøring daglig.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-