Dårlig i magen etter sjømat ved Middelhavet

Spørsmål

Hei, jeg var på fest i Sør-Europa i helgen. Etter å ha spist sjømat på en restaurant på fredagen (6 dager siden) ble jeg sånn passe dårlig i magen på lørdagen. Allmenntilstand var ellers fin og jeg drakk en del alkohol på både lørdag og søndag. Følte jeg var på bedringens vei. Dog på mandag kveld i Norge fikk jeg ikke sove og hadde vondt i magen. På tirsdag spiste jeg ingenting før lunch, mens på kvelden spiste jeg en del. Og da følte jeg meg ganske pigg hele dagen. Så fikk jeg plutselig en voldsom diare på kvelden og måtte løpe til toalettet (mye verre enn jeg hadde tre dager før i Italia). Påfølgende natt sov jeg veldig dårlig. Når jeg våknet på onsdag morgen var avføringen min veldig gul aktig. Jeg spiste litt havregrøt med syltetøy, men måtte legge meg rett nedpå i en time fordi jeg ble dårlig av matinntaket. Utover dagen var formen sånn passe, og jeg spiste normalt. Fryser innimellom, og har varierende småsmerter på forskjellige steder i mageregionen. I dag når jeg måtte på toalettet igjen, var første del av avføringen veldig gulaktig (avføringen var løs men ikke ren diare). Det er dette som kanskje bekymrer meg mest da jeg aldri har hatt gul avføringen før og derfor sender jeg en forespørsel her:

Mine spørsmål er følgende:
1) Er dette noe jeg burde sjekke opp nærmere hos lege eller går dette over? Når burde jeg i så fall bekymre meg om at det kan være noe mer (tenker på tid eller andre symptomer)?
2) Er dette et tegn på at det er noen problemer med galle eller bukspyttkjertel?
3) Hva tror du det er? Bakterieinfeksjon eller betennelse? Eller skyldes det rett og slett alkoholinntaket i helgen (dog leste jeg at symptomene da burde ha kommet 6-12 timer etter inntaket og ikke flere dager etterpå).
4) Ev. andre kommentarer rundt dette?

Takk for en god tjeneste!

Svar

Hei.

Mest sannsynlig har du en matforgiftning, som vil gå over av seg selv. Den korte tiden mellom matinntak og symptomer, taler sterkt i den retning. En matforgiftning skyldes ferdige giftstoffer i maten som tilstedeværende bakterier har laget, og ingen smitte eller infeksjon. En annen mulig forklaring kan være et eller annet magevirus. Det at du har spist sjømat i en del av verden med ganske annen bakterieflora, og symptomene oppstod like etter dette, gjør at det definitivt er i denne gaten vi tenker.

Jeg vil svare på dine konkrete spørsmål ett av gangen:

1) Er dette noe jeg burde sjekke opp nærmere hos lege eller går dette over? Når burde jeg i så fall bekymre meg om at det kan være noe mer (tenker på tid eller andre symptomer)?

Jeg tenker som sagt at det etter alt å dømme er en matforgiftning, og da går det isåfall over av seg selv relativt raskt. Det samme vil gjelde en evt virusinfeksjon. Dersom du blir verre istedet for bedre, og om ikke du er klart bedre nå i løpet av helgen vi går inn i nå, kan du heller vurdere å oppsøke lege på mandag.

2) Er dette et tegn på at det er noen problemer med galle eller bukspyttkjertel?

Nei, det har jeg ingen mistanke om. Mistanken går helt klart i retning mage/tarm, siden det oppstod etter et måltid sjømat i en del av verden hvor matforgiftninger skjer ikke så sjeldent. Spesielt sjømat er svært utsatt for å kunne bli bedervet og gi matforgiftning, ikke minst i så varmt klima som i Middelhavet på denne årstid. Algeutløst diaregift fra skjell er også en mulighet vi kan tenke på.

3) Hva tror du det er? Bakterieinfeksjon eller betennelse? Eller skyldes det rett og slett alkoholinntaket i helgen (dog leste jeg at symptomene da burde ha kommet 6-12 timer etter inntaket og ikke flere dager etterpå).

Se over. Jeg tror ikke det er en bakteriell infeksjon, blant annet pga den korte tiden fra matinntak til symptomer. Alkoholinntak over såpass kort periode vil heller ikke gi akutt helseskade, som hovedregel og om en ikke har bakenforliggende leversykdom eller annet.

4) Ev. andre kommentarer rundt dette?

Jeg tror det går over av seg selv. Drikk isotone sportsdrikker som f.eks Gatorade, Powerade eller liknende, de har en balansert blanding av salt og sukker som er svært lett for tarmen å ta opp, og avvent spising til du kjenner deg bedre. Alt du trenger her og nå, er væske og salter, samt noe sukker for energien. Spising er greit å utsette om man er dårlig i magen slik du er nå. Blir du akutt verre nå i helgen så oppsøker du legevakten, men det anser jeg som svært lite sannsynlig.

God bedring.