Hepatitt B er en sykdom forårsaket av hepatitt B-viruset. Man kan for eksempel bli smittet av mor ved fødsel, ved deling av sprøyter eller ved seksuell kontakt.
Hvis man blir smittet kan man få leverbetennelse, det kalles akutt hepatitt. Smitte kan også gi en kronisk infeksjon som igjen kan føre til leversvikt og leverkreft, derfor er dette en alvorlig sykdom.

Leversykdom kan gi hudsymptomer
USA: Anbefaler at alle voksne testes
Selv om USA lenge hatt en totalt sett lav, men stabil forekomst at hepatitt B anbefaler nå helsemyndighetene at voksne bør screenes for hepatitt B. Dette er i tråd med WHO sine globale mål om å eliminere hepatitt B innen år 2030. Alle voksne i landet anbefales en blodprøve kan fortelle om man er smittet.
Når man er smittet, men ikke vet om det, øker risikoen for å smitte andre. Bare en av tre amerikanere med hepatitt B er klar over at de er smittet. Helsemyndighetene sier at den nye anbefalingen om testing vil nå målesetning om å øke andelen til 90 %.
Norge: Kun risikogrupper testes
Norske helsemyndigheter har ingen umiddelbare planer om å gjøre det samme som USA med screening av alle voksne.
– I Norge har vi klare anbefalinger om hvem som bør teste seg for hepatitt B og oppfølgning av de som tester positiv, forteller forsker Robert Whittaker ved Folkehelseinstituttet, avdeling for smittevern og vaksine til Lommelegen.
Tidligere studier viser lav forekomst av hepatitt B i Norge. I begynnelsen av 2000-tallet viste blant annet Osloundersøkelsen (2) at forekomsten av kronisk hepatitt B var på 0,1 % i den generelle norske befolkningen. I en annen studie blant gravide i Nord-Norge i 2003–2004 var forekomst av kronisk smitte også 0,1 % (3).

– Forekomsten er høyere i visse risikoutsatte grupper, spesielt innvandrere fra land med høy prevalens av hepatitt B. Dette er den viktigste risikogruppen for kronisk hepatitt B i landet, forteller Whittaker.
I Osloundersøkelsen var forekomsten av kronisk smitte høyest blant personer fra Kina, Vietnam, Nord-Afrika og Afrika sør for Sahara (8 %).
– Gjennom alle år har de fleste meldte tilfellene til MSIS vært innvandrere antatt smittet før ankomst Norge. Antall meldte tilfeller av kronisk hepatitt B reflekterer i stor grad hvor mange nyankomne innvandrere som årlig ankommer Norge fra land med mye smitte. Det meldes få norskfødte med kronisk hepatitt B, forteller Whittaker.
Han forteller at det er foreløpig manglende kunnskap om forekomsten av udiagnostisert hepatitt B blant immigranter fra land med høy forekomst.

Hepatitt B: Smitte, symptomer, behandling og vaksine

Leversykdom
Disse bør teste seg i Norge
– Det er viktig at alle som kommer fra et land med høy forekomst i befolkningen av hepatitt B og/eller tilhører en annen risikogruppe får tilbud om test og tester seg, understreker Whittaker.
Tilbud om testing av blant annet hepatitt B gjøres ved helseundersøkelse innen 3 måneder etter ankomst til landet for alle flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente.
Hvem bør vaksinere seg i Norge?
Hepatitt B-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for alle barn født fra og med 1. november 2016.
Personer med utenlandsk bakgrunn personer under 25 år med foreldre som er født i land som har mye smitte av hepatitt B.
Vaksinen er aktuell for de som har nær familie med kronisk smitte, eller på andre måter er smitteutsatt. En del arbeidstakere, som for eksempel jobber i helsevesen og fengsel, er anbefalt vaksinen.
Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, hvis du skal reise til land med mye smitte.
Hvem som bør vaksinere seg for hepatitt B i Norge er mer beskrevet i FHI sin vaksineveileder.

Smerter under høyre ribbein
