Hepatitt er sykdommer som gir betennelse i leveren. Hepatitt A er den typen hepatitt som ikke blir kronisk, men
Utbrudd i Norge
Hepatitt A er spesielt utbredt i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. (2)
Men det har også vært utbrudd av viruset i Norge. Oktober 2021 varslet Folkehelseinstituttet et utbrudd av hepatitt A i Norge. Det er påvist smitte hos personer bosatt i flere fylker og ingen av de smittede hadde reist utenlands. Årsaken ble derfor antatt å være en matvare som vare distribuert bredt. (3)
FHI skriver på sine nettsider at tidligere kilder til utbrudd i Norge har vært importerte, fryste bær som ikke ble varmebehandlet før de ble spist. (3)

Matvarer du ikke må spise rå
Hvordan kan man bli smittet?
Den vanligste smittemåten kalles fekal-oral. Viruset skilles ut med avføringen hos de som er smittet. Man kan bli smittet ved å spise forurenset mat eller drikke, det vil si mat som er berørt av en smittet person som har dårlig håndhygiene etter toalettbesøk.
Viruset kan også smitte også ved seksuell kontakt, deling av sprøyter. Det finnes også eksempler på at smitte har skjedd ved blodoverføring, men det er ekstremt sjeldent. (1)
Det går 2–6 uker, vanligvis 4 uker fra smitte til man utvikler symptomer.
Symptomer
Forløpet kan variere fra milde eller ingen symptomer, til alvorlig tilstand. Hvor syk man blir avhenger også av alder. En større andel av barn og unge får mindre alvorlige symptomer og mange infeksjonen uten symptomer. Vanlige symptomer er:
- Feber
- Kvalme og oppkast
- Lys avføring
- Mørk urin
- Magesmerter
- Gulsott: Man kan bli gul i huden og på det hvite i øynene (ikterus).
Hos personer eldre enn 15 år, vil 50-70% utvikle symptomer, og vanligvis gulsott. . I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi akutt leversvikt som komplikasjon. Jo eldre du er, jo mer alvorlig kan infeksjonen bli, og risiko for komplikasjoner øker med alderen.

Ulike typer hepatitt
Hvor lenge varer sykdommen?
Hepatitt A er ikke kronisk, slik som hepatitt B og C. Du blir frisk igjen, men noen kan oppleve at det tar lang tid å bli frisk.
Når oppsøke lege?
Har du mistanke om at du er smittet av hepatitt A bør du oppsøke lege for testing. Hepatitt A er i smittevernloven definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, derfor vil du slippe å betale for utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll.
Vaksine mot hepatitt A
Det finnes vaksine mot hepatitt A, men det er et tilbud rettet mot spesielle risikogrupper, og for dem som skal reise til land med utbredt smitte.
God håndhygiene er viktig for å unngå spredning av smitte.
Andre typer hepatitt
Les mer om de tre typene hepatitt.
Kilder:
1) Lommelegen.no: Hepatitt A 2) FHI: Veileder for helsepersonell, hepatitt A 3) FHI: Utbrudd av smittsom leverbetennelse