FHI: Utbrudd hepatitt A

Symptomer på hepatitt A

FHI varslet denne måneden om utbrudd av hepatitt A. Forløpet kan variere fra mildt til alvorlig tilstand. Jo eldre du er, jo mer er du utsatt.

TEGN PÅ HEPATITT A: Feber, kvalme, magesmerter og lys avføring er noen av symptomene. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
TEGN PÅ HEPATITT A: Feber, kvalme, magesmerter og lys avføring er noen av symptomene. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer

Hepatitt er sykdommer som gir betennelse i leveren. Hepatitt A er den typen hepatitt som ikke blir kronisk, men

Utbrudd i Norge nå

Hepatitt A er spesielt utbredt i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. (2)

Tidligere denne måneden varslet Folkehelseinstituttet et utbrudd av hepatitt A i Norge. Det er påvist smitte hos ti personer. Disse bor i flere fylker. Det er foreløpig to personer til som har mistenkt smitte. (3)

– Ingen av de smittede har reist utenlands. På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt er det sannsynlig at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet.

FHI skriver på sine nettsider at tidligere kilder til utbrudd i Norge har vært importerte, fryste bær som ikke ble varmebehandlet før de ble spist. (3)

image: Matvarer du ikke må spise rå

Matvarer du ikke må spise rå

Hvordan kan man bli smittet?

Den vanligste smittemåten kalles fekal-oral. Viruset skilles ut med avføringen hos de som er smittet. Man kan bli smittet ved å spise forurenset mat eller drikke, det vil si mat som er berørt av en smittet person som har dårlig håndhygiene etter toalettbesøk.

Viruset kan også smitte også ved seksuell kontakt, deling av sprøyter. Det finnes også eksempler på at smitte har skjedd ved blodoverføring, men det er ekstremt sjeldent. (1)

Det går 2–6 uker, vanligvis 4 uker fra smitte til man utvikler symptomer.

Symptomer

Forløpet kan variere fra milde eller ingen symptomer, til alvorlig tilstand. Hvor syk man blir avhenger også av alder. En større andel av barn og unge får mindre alvorlige symptomer og mange infeksjonen uten symptomer. Vanlige symptomer er:

  • Feber
  • Kvalme og oppkast
  • Lys avføring
  • Mørk urin
  • Magesmerter
  • Gulsott: Man kan bli gul i huden og på det hvite i øynene (ikterus).

Hos personer eldre enn 15 år, vil 50-70% utvikle symptomer, og vanligvis gulsott. . I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi akutt leversvikt som komplikasjon. Jo eldre du er, jo mer alvorlig kan infeksjonen bli, og risiko for komplikasjoner øker med alderen.

image: Ulike typer hepatitt

Ulike typer hepatitt

Hvor lenge varer sykdommen?

Hepatitt A er ikke kronisk, slik som hepatitt B og C. Du blir frisk igjen, men noen kan oppleve at det tar lang tid å bli frisk.

Når oppsøke lege?

Har du mistanke om at du er smittet av hepatitt A bør du oppsøke lege for testing. Hepatitt A er i smittevernloven definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, derfor vil du slippe å betale for utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll.

Vaksine mot hepatitt A

Det finnes vaksine mot hepatitt A, men det er et tilbud rettet mot spesielle risikogrupper, og for dem som skal reise til land med utbredt smitte.

God håndhygiene er viktig for å unngå spredning av smitte.

Andre typer hepatitt

Les mer om de tre typene hepatitt.

Kilder:

1) Lommelegen.no: Hepatitt A 2) FHI: Veileder for helsepersonell, hepatitt A 3) FHI: Utbrudd av smittsom leverbetennelse