Detox for leveren kan gå forferdelig galt

Det gir absolutt ingen mening! Det kan dessuten være direkte farlig, og det finnes flere skrekkeksempler på dette.

DETOX: Mange prøver sellerikur for å rense leveren. Det har ingen hensikt. Illustrasjonsbilde: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB
DETOX: Mange prøver sellerikur for å rense leveren. Det har ingen hensikt. Illustrasjonsbilde: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes utallige detox-kurer for leveren på markedet. Ukelange kurer med sellerijuice, sitronvann eller olivenolje, samt teer og supplementer, lover å rense leveren for giftstoffer og forbedre helsa.

Det man ikke blir informert om er at en intensiv lever-detox ikke gir noen mening, og i verste fall kan det være helsefarlig.

To skrekkeksempler på at detox-kur kan være livsfarlig.

Flere forskningsartikler forteller om pasienter som utvikler alvorlig leversvikt som følge av detox-kur for leveren.

For eksempel fikk en 60-årig kvinne akutt leversvikt etter inntak av en detox-te, ifølge Hindawi, en medisinsk journaldatabase. Kvinnen hadde drukket teen tre ganger daglig i 14 dager, og selv om teen lovte økt energi og vitalitet, følte hun seg bare svakere og svakere. Hun ble gul i huden og mentalt påvirket. Da hun kontaktet legen var leveren akutt påvirket.

Legene søkte på ingrediensene i teen, og fant ut at hele seks ingredienser var farlig for leveren. Hun ble satt på venteliste til transplantasjon av en ny lever, men døde av leversvikt etter få dager.

En annen pasienthistorie, omtalt i Oxford Academic, forteller om en 54-årig sunn og rask kvinne, som etter inntak av en «leverrensende» naturmedisin utviklet utbredt kløe, mørk urin, problemer med fordøyelsen og gulsott.

En vevsprøve fra leveren viste celledød og leverbetennelse, og kvinnen ble diagnostisert med leverskade på grunn av naturmedisinen. Kvinnen ble satt på venteliste for levertransplantasjon. Hun fortsatte imidlertid å innta forskjellige typer naturmedisin, og døde to år etter første legebesøk på grunn av leversvikt.

Dette er to skrekkeksempler på at det kan gå skikkelig galt, selv om det er uvanlig at en detox-kur ender riktig så ille.

Leveren trenger ingen kjapp kur

Leveren har en rekke viktige funksjoner, og er blant annet kroppens primære avgiftningsorgan. Under normale forhold renser leveren blodet helt uten hjelp fra oss.

Den bryter ned giftstoffer, alkohol, medisin og gamle hormoner og blodceller til mindre komponenter. Komponentene blir enten uskadeliggjort, eller utskilt fra kroppen via gallen eller urinen. Leveren lagrer med andre ord ikke giftstoffene, men gjør dem klar til å bli skilt ut.

Under normale forhold renser leveren blodet helt uten hjelp fra oss.

Å følge en spesifikk kur medfører ikke at leveren arbeider verken raskere eller bedre. Hvis man for eksempel kun inntar sellerijuice vil man sannsynligvis gå ned i vekt på grunn av det lave kaloriinntaket, men vekttapet er sjeldent langvarig, og kuren medfører ofte også noen helt andre konsekvenser.

  • Saltbalansen i blodet kan bli påvirket negativt, og man kan ende med å bli svært dehydrert.
  • Man kan utvikle lavt blodsukker med symptomer som svimmelhet, tretthet, hodepine og sult.
  • Langvarig mangel på proteiner og fett kan også påvirke hjernefunksjonen negativt.

Selvfølgelig kan man overbelaste leveren ved å innta for mye alkohol, sukker og fett. Da kan man ende med å utvikle fettlever, skrumplever eller leverkreft. Dette har imidlertid ikke noe å gjøre med at leveren er fylt med «gift» som man kan fjerne ved inntak av juice, olivenolje, te eller naturmedisin.

8 råd for en sunnere lever

Det er ingenting som tyder på at en lever-detox, leverrens eller leverkur gagner leveren. I verste fall kan det være en stor påkjenning for kroppen, og føre til akutt leversvikt.

Likevel er det flere ting man kan gjøre for å ta vare på leveren, men de fleste handler om langvarige livsstilsendringer og ikke en kjapp kur.

  1. Unngå overforbruk av alkohol. Alkohol er skadelig for leveren, og kan medføre alkoholisk fettlever, leverbetennelse, skrumplever og leverkreft. Unngå spesielt å drikke for mye på én gang, da dette kan overbelaste leveren.

  2. Reduser sukkerinntaket, især inntaket av fruktose.

  3. Spis sunt, variert og balansert, og sørg for fysisk aktivitet hver dag. Ved å unngå overvekt, reduserer man risikoen for å utvikle non alkoholisk fettlever.

  4. Vask grønnsaker og frukt, og spis økologisk. På denne måten reduserer man inntaket av pesticider og andre toksiner.

  5. Unngå urter, teer og supplementer som kan være skadelig for leveren. En stor andel leverskader skyldes medisin og naturmedisin.

  6. Kok frosne bær og unngå rå skalldyr for å forebygge smitte med hepatitis A.

  7. Bruk kondom for å unngå seksuell overførsel av hepatitis C.

  8. Følg veiledninger og råd i forhold til vaksinasjon mot hepatitis. Dette er spesielt viktig hvis man tilhører en risikogruppe eller skal ut å reise.

Generelt er det beste rådet for en sunnere lever å ikke overbelaste den. Hvis man tar vare på leveren med en sunn og balansert livsstil, vil en frisk lever klare resten av avgiftningen selv.

Kilder:

1) Store medisinske leksikon: leveren 2) Store medisinske leksikon: fettlever 3) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Medikamentinduceret leverskade

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer