Xenical og galleblære

Spørsmål

Er det farlig å bruke Xenical når jeg har fått operert bort galleblæren pga. gallesten for 2 år siden? Hvorfor er det farlig i så fall? Påvirkes effekten av Xenical av at jeg ikke har galleblære?

Det anbefales 1 kapsel til hvert hovedmåltid, men hvis jeg kun spiser fett i middagsmåltidet (og eksempelvis knekkebrød og salat til andre måltider) er det da tilstrekkelig å ta en kapsel i forbindelse med middagen, eller vil dette føre til mindre vektreduksjon? Er faren for bivirkninger lavere dersom jeg tar færre kapseler pr. dag?

Relevante sykdommer/medisiner: Fjernet galleblære

Kvinne, 43 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg har sendt forespørsel til produsenten av Xenical om dette men foreløpig ikke fått svar. Hvis jeg får svar skal jeg oppdatere dette svaret.

Det har ikke vært mulig å finne holdepunkter i dokumentasjonen til medisinen for at det skulle være problematisk å bruke Xenical selv om du har fjernet galleblæren. Xenical hindrer jo opptak av fett fra tarmen, og denne virkningen er uavhengig av gallesystemet.

Hvis det overhodet ikke er fett i et måltid har det jo ingen hensikt å ta Xenical, og jo mindre man tar, desto mindre risiko for bivirkninger er det. Husk at Xenical må følges av et sunt og fettfattig kosthold for at den skal ha effekt, og skal du lykkes å gå ned i vekt må du også forsøke å holde deg i fysisk aktivitet. En tablett er ikke oppskriften på å bli slank i en fei, du må legge om livsstilen så godt du kan.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-