Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i øvre høyre kvadrant i magen, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Har slitt en tid med smerter i det jeg tror er høyre kvadrant. Ca under høyre ribbensbue og samme sted i ryggen bak. Dette er lave til moderate smerter som har vart av og på i 1-2 uker. Ikke plaget om natten. Ikke relatert til matinntak eller alkohol. Har aldri vært plaget med sure oppstøt og har ikke dette nå heller. Jeg har ikke feber, eller vektnedgang (som jeg vet om) og avføring og urin er som normalt. Ikke nattesvette eller andre tilleggssymptomer (som jeg vet om). Smertene kommer ikke i tak, eller kramper, men bare er der. Veksler mellom verk, stikking eller skarp smerte (kanskje 3, på en smerteskala 1-10 hvor 10 er verst tenkelige smerte). Men smerten varierer iløpet av dagen uten merkbar grunn. Merker den mest i ro og lite ved bevegelse. Kanskje fordi jeg tenker mer på det i ro. Når jeg ligger i ro merkes det mindre enn når jeg sitter. Har ingenting å si hvilken side jeg ligger på (tror jeg). Smerten forsvant etter inntak av alkohol 17-mai, men kan ha hatt noe med at jeg fikk annet å tenke på. Merker smerten i ryggen ved enkelte bevegelser, som f.eks. å strekke seg i senga med tyngden på venstre side. Kjenner også i ryggen ved å lene meg bakover i stående stilling. Prøvd å banke over nederste ribben bak for å se om det gir smerter, men kan kanskje merke det litt i mageområdet, men ikke i rygg. Vet at lever og nyre kan ligge i dette området og har litt helseangst. Tanken om aneurismer/utposning på blodåre i magen, etc lever, har streifet meg. Dette kan jo bli akutt farlig. Noen ganger kjennes smerten bare på i magen, andre ganger bare i ryggen og noen ganger begge deler samtidig (midt mellom rygg/mage). Finner ikke noe system på smertene. Vart 1-2 uker i varierende grad, men har ikke vært sterke smerter. Trenger ikke smertestillende. Trener som normalt (fotball, trappeløp). Men er litt redd for at det skal være noe galt med organer eller noe skummelt som utposning på blodåre etc. Hva tror du det kan være? Bør jeg gå til lege snart eller kan jeg avvente?

Kvinne 36
Svar

Hei.


Det er naturligvis ikke mulig å si noe konkret om årsaken til disse smertene dine, uten å undersøke deg. Men du spør om du bør gå til lege eller om du kan avvente. Jeg synes at du skal gå til lege med dette, siden du allerede har sett det an i et par uker, noe som alltid er lurt, siden så mye er forbigående og tilfeldig i kroppen.

Dine symptomer kan peke i mange retninger, f.eks. gallerelaterte smerter siden det er i øvre høyre kvadrant, som det heter, altså under høyre ribbeinsbue og den delen av magen som ligger under der. Men vi kan også tenke i retning av muskulære ryggsmerter, ihvertfall når det gjelder ryggsmertene, siden de er påvirkelige av stillinger og bevegelser. Og det går an at det er flere enn en forklaring, det kan være en forklaring på ryggsmertene (f.eks. muskulært) og en annen forklaring på mageplagene.

Du skriver at du har litt helseangst, og det er også et poeng i denne sammenhengen. For det første gjør det deg redd for det du kjenner, noe som er en god grunn til å oppsøke lege i seg selv, slik at du i beste fall kan få bekreftet at det ikke skyldes alvorlig sykdom. Og helseangsten gjør at en ofte kjenner "for nøye" etter, og overtolker og feiltolker det en kjenner. Jeg skal ikke si noe om dette er tilfelle for ditt vedkommende, men det er ihvertfall fullt mulig, og meget vanlig om en har tendens til helseangst.

Til din orientering får ikke jeg mistanke om alvorlig sykdom når jeg leser det du beskriver her, men samtidig synes jeg det er riktig å få dette legeundersøkt nå.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-