Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vondt i magen når jeg sitter, men ikke når jeg står og går

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 24 år og fekk Ulcerøs kolitt i 2018. Eg går på fast medisin (Mezavant) som hjelper å holde sykdommen i sjakk og har veldig lite bivirkninger av den. Men det jeg lurer på er at jeg har ubehag i magen (spesielt og kun når jeg sitter, aller verst når jeg sitter på kontoret forran pc'en). Kjenner nesten ikke ubehag når jeg står eller er i fysisk aktivitet. Det kan vere så ubehag at jeg må holde en hand på magen for å minske ubehaget. Det er lokalisert på høyre side rett nedenfor ribbeina (kanskje i tarmsvingen?). Jeg har også ubehag på venstre side, noe litt lenger ned enn ribbeina (5cm). Men aller verst på høyre side. Etter en god natt søvn merker jeg lite av det om morgenen, men det kommer fort etter en liten stund foran pc'en på kontoret. Så ingen invirkninger på tarmtømming eller måltid, er ubehag uansett. Har vert til spesialist på sykehus angående dette, men han påstår at dette ikke har noe med ulcerøs kolitt å gjøre. Fekk en time til ultralyd og der såg alt bra ut, med unntak at han kunne se noe lite luftbobler akkurat der jeg har ubehag. Har en jeg kjenner som har samme sykdom og hadde samme problemet, han anbefalte Imodium 2mg tabletter før måltid. Virker som om legen ikke tar det så seriøst, men dette er en stor plage for meg og jeg sliter meg gjennom dagen på kontoret. Noen anbefalinger?

Mann 24
Svar

Hei.


Her vil jeg ha som utgangspunkt at du faktisk er undersøkt av spesialister og med bildeundersøkelser, uten at en har funnet tegn til sykdom. Det betyr faktisk at det er enhver grunn til å tenke at du heller ikke har noen sykdom, eller noe som kan behandles. 

Like fullt har du disse plagene, og er naturligvis opptatt av å bli kvitt det. 

Det eneste du har fortalt om her, som eventuelt kan være en forklaring, er dette med "luftboblene". Jeg går ut fra at det er i tarmen, altså tarmgass. Det kan gjøre skikkelig vondt også, noe ethvert spebarn med kolikk kan skrive under på.

Det at det kommer når du sitter, men ikke i bevegelse, kan også stemme godt med luftsmerter. Luft passerer jo lettere i tarmen når vi er i bevegelse, og kan lettere sette seg fast og stange i tykktarmens vinkler, ved stillesitting. 

Jeg har derfor mest tro på at det beste du kan gjøre er å oppfatte dette som luftsmerter, og forsøke tiltak mot dette. Det finnes et reseptfritt medikament som heter Minifom som du kan forsøke. Du må bruke det regelmessig over noe tid, for å finne ut om det hjelper. Videre bør du unngå matvarer som danner mye gass, som erter, kål, bønner, linser, samt kullsyreholdige drikker. Bruk også god tid på måltidene, tygg maten nøye og ikke svelg den med drikke. På den måten reduserer du gass i tarmen.

Håper rådene kan hjelpe deg. Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-