Vondt i magen etter måltider. Bør jeg til lege?

Spørsmål

Hei. I ca.en uke har jeg hatt veldig mye smerter i magen. Smerten ligner vedig på mensturasjonssmerter, men hadde mensen for 8 dager siden. Smerten blir verre etter måltid, uavhengig om jeg spiser mye elller lite. Jeg går ikke på p-piller og er heller ikke gravid. Hva kan dette være? Bør jeg kontakte fastlegen min?

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


For å kartlegge hva magesmerter kan skyldes, er det nødvendig med en grundig samtale med legen i første omgang, hvor legen kartlegger smerten, dvs eventuelle mønstere og sammenhenger, utløsende eller lindrende faktorer, tilleggssymptomer som f.eks.  kvalme, endringer i avføring, sure oppstøt, halsbrann, gulping, ufrivillig vekttap osv. Men det får vi jo dessverre ikke til her, og da er det veldig vanskelig å si noe om mulige årsaker. Det eneste vi har av tilleggsopplysninger om smertene dine, er at de er måltidsavhengige, og kommer altså etter måltid. Det kan tyde på årsaker i magesekken, spesielt om det oppstår like etter et måltid. Det kan kanskje dreie seg om syrerelaterte problemer fra magesekken, men da ser en oftere at pasienten har det som heter spiselindring, dvs at det å ta seg litt mat eller et glass melk, lindrer magesmertene i en periode. Men du har altså det motsatte. Det beviser dog ingen ting, så jeg vil foreslå at du selv sjekker den muligheten litt nærmere ved å forsøke medisiner som virker mot magesyre. Ta medisinen når du kjenner smerten, og hvis det gir lindring, så tyder det at forklaringen ligger i den gaten. Det finnes flere reseptfrie du kan kjøpe på apoteket, f.eks. Link eller Pepcid. Blir du bedre av det, kan du forsåvidt fortsette med det og se om du blir helt god av det. 

Du spør om du bør kontakte fastlegen. Jeg synes nok det, om ikke dette avtar eller forsvinner etterhvert. Spesielt om du blir verre eller får andre symptomer, da bør du ihvertfall gå til lege med dette.

Håper du blir bedre, ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-