Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vonde hemoroider, ikke tilgang til lege

Spørsmål

Hei Er på sjø no og har fått det eg er meget sikker på er hemoroider, ein stor utvendig klomp i analen. Har hatt det no i nesten ei veke og smertene blir berre verre og verre. Sliter med enkle ting som gå og sitte. Er ein del blod på papir etter eg torker meg, lekker slim eller avføring, kleier mykje og må oftere på do. Er nesten umulig å tørke seg etter do besøk av smerten, har prøvd å presse hemorida inatt men blir rett og slett for smertefult. Har hatt det ein gong før også når eg var på sjø, men då varte det berre i et par veke og var ikkje i nærheten av so låkt som det er no. Har også fått ein rød ring rundt anal åpninga ca 1-2cm utafor analen, kan ligne på noke utslett av ein type. Håper på rask svar og gode råd med tanke på at eg har igjen 4 uker til sjøs før vi skal i land

Mann 19
Svar

Hei.


Dette hørtes ikke greit ut, og det vanskeliggjøres naturligvis av at du ikke kan oppsøke lege før om 4 uker. Derfor tenker jeg å gi deg diverse råd du kan forsøke ute på havet. Når det gjelder kremer og salver, så har dere kanskje ikke hemoroidesalve eller -stikkpiller ombord? De heter isåfall Scheriproct, og har dere det, skal du selvfølgelig bruke disse. Men om dere ikke har dette, så har dere kanskje en kortisonsalve av noe slag. Eksempler kan være Hydrokortison, Locoid, Betnovat, Dermovat. Dersom du har tilgang til slike, så bruk dette 2-3 ganger daglig, både på hemoroiden og på den røde ringen.  

Videre, uavhengig av om du har slike salver eller ikke, så må du fortsatt forsøke å få dyttet hemoroiden innenfor åpningen, for der blir den komprimert, og følgelig mindre. Det gjør du lettere med salve på fingeren, f.eks. noe vaselin eller matolje.  Det må naturligvis gjentaes hver gang den detter ut igjen.

Kulde er bra, for det er både smertedempende og det får ting til å svelle ned. Et gammelt råd er derfor iskald dusj mot baken i noen minutter. Det kan gi god lindring, og kan gjentaes så ofte du ønsker.

Forsøk også for enhver pris å unngå hard avføring og langvarig trykking på toalettet, for det forverrer hemoroider. 

Hvis dere har Xylocain gel eller salve (lokalbedøvelse) så kan du bruke den av og til, for å få midlertidig smertelindring.


Jeg håper at disse rådene kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.