Vond lukt fra endetarmen

Spørsmål

Hei.
Jeg er plaget med vond lukt fra endetarmen. Vært det lenge nå. Det er ubehagelig og gjør at jeg ikke kan være intim med noen. Jeg er gift. Det som er noe av problemet er at tarmen ikke tømmer seg, det blir bestandig sittende noe igjen. Gjerne langt ute i endetarmen. Og det går med mye toalettpapir, men blir ikke ren. Jeg har hatt det slik i mange år. Får nesten aldri tømt tarmen. Og da må jeg spyle rumpa etter toalettbesøk. Da tørker det og det klør. Men lukten forsvinner ikke. Bruker noen ganger Ac3, men det hjelper ikke mye. Har normalt kosthold og hverken røyker eller drikker. Hva skal jeg gjøre?

Svar

Hei.

Du føler at tarmen ikke tømmer seg helt, og at det ble bestandig blir sittende noe igjen. Det kan man jo i utgangspunktet tenke seg er årsaken til lukten du kjenner. Derfor synes jeg du skal starte med å gå til fastlegen din for å få undersøkt om der kan være noen fysiske / anatomiske forandringer i endetarmen / anus, hvor der blir liggende avføring igjen. Hvis det er det, så er det jo ingen utenkelighet at det kanskje kunne rettes på med en operasjon.

Dersom det ikke er noen slike årsaker, så ser jeg nok ingen annen løsning enn å være mer enn alminnelig nøye med rengjøringen etter avføring, dvs alltid gå i dusjen etter avføring, og sette dusjstrålen mot anus og vaske / spyle et lite stykke innover, med såpe på fingeren.

Så start med en tur til fastlegen, for det er ingen direkte utenkelighet at det kan finnes greie løsninger for deg. Lykke til.