Vevsprøve fra magen, hva var det egentlig de fant, og kan jeg ha kreft?

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 38 år. Jeg har hatt en del magesmerter både under ribbeina og nede i lysken, hodepine, tungpustet,brystsmerter, folsyremangel og har vært inne til koloskopi og gastroskopi. Har nå fått beskjed om en vevsprøve fra gastroskopien viser økt antall hvite blodlegemer. Det var også en del magesyre.Hva betyr dette? Må si jeg blir veldig nervøs , tenker er det kreft? Burde de ha sett dette på undersøkelsene som er tatt? Eller er det fortsatt sjans for det kan vær det ?

Kvinne 38

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har tatt en vevsprøve (histologi) fra magesekken, og det er legespesialister som kalles patologer som undersøker og har detaljert kunnskap om dette fagfeltet. Her har du spurt om noe jeg ikke forstod, det vil si dette med at du sier at det var "økt antall hvite blodlegemer" i vevsprøven. Jeg spurte vår patolog Sveinung Sørbye om hva det kunne bety, og her er hans detaljerte svar: 


"Jeg er rimelig sikker på at patologer ikke snakker om økt antall hvite blodlegemer (leukocytter) i ventrikkelen. De kan snakke om økt antall betennelsesceller. Det er økt antall lymfocytter ved kronisk betennelse. Økt antall neutrofile granulocytter ved akutt betennelse, og økt antall plasmaceller ved subakutt betennelse. Selv bruker jeg ofte begrepet kronisk aktiv betennelse dersom det både er økt antall lymfocytter og økt antall neutrofile granulocytter i kjertelepitelet i slimhinnen i magesekken (gastritt) som ofte sees ved infeksjon med magesårsbakterien (Helicobakter pylori). Kronisk atrofisk gastritt kan være årsak til folsyremangel. Patologer snakker ikke om "en del magesyre". Det er heller motsatt. Kronisk atrofisk gastritt er kjennetegnet ved cellesvinn i magesekkens kjertellag , noe som fører til at magesekken mister evnen til å lage saltsyre og skille ut et spesielt protein, intrinsic factor, som er nødvendig for effektiv oppsuging av vitamin B12 i slutten av tynntarmen.
Den vanligste typen kreft i magesekken er adenokarsinom. Hvis pasienten har kreft, pleier ikke patologene å kommentere noe om betennelse siden dette er underordnet ved en krefttilstand. Det kan en sjelden gang være lymfom i magesekken (MALT-lymfom) som er forårsaket av Helicobacter pylori, men ved lymfom snakker heller ikke patologene om "økt antall hvite blodlegemer".
Enten har pasienten misforstått, eller så har fastlegen prøvd å oversette patologisvaret så mye at det blir helt feil.
Dersom gastroskopi er negativ, er det sjelden kreft i magesekken. Er koloskopi negativ, er det sjelden kreft i tykktarmen. Hvis hun har kreft i bukspyttkjertelen, galleganger, nyre eller urinveier, vil ikke dette bli oppdaget ved gastroskopi eller koloskopi, men det sees ofte på CT eller MR.
Jeg tror hun er grundig utredet og at hun ikke har kreft, men det vet nok legene hennes mer om enn vi."

Jeg er helt enig med dr Sørbye i hans konklusjon. Ved gastroskopi ser man blant annet etter kreftforandringer, og hadde du hatt det, så hadde de følgelig sett det, og du hadde fått beskjed om det, naturligvis. Jeg tror også at det er et eller annet som har blitt forklart på en ikke-presis måte når du fikk dette svaret, evt at du kan ha misforstått noe, og så har du endt med tanker om at dette kanskje kunne bety kreft. Du kan med fordel ta deg en samtale til med fastlegen om hva vevsprøven egentlig viste, og spørre om hvordan legen din tolker svaret på vevsprøven. For det er ikke en jobb du trenger å gjøre, det er din leges oppgave, både å tolke og å forklare deg. Men ingenting tyder på kreft her, ut fra det du forteller her.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-