Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vektnedgang

Spørsmål

Hei. Samme hvem som svarer egentlig.

Jeg har litt sånn småting, så jeg vil ikke dra til fastlege på grunn av det. Men jeg sliter litt med; kvalme, vektnedgang, slapphet/trøtthet.

Ang vekta, Jeg er 162 cm høy og veide i fjor vinter 59-60 kg som jeg har gjort i flere år. Har til og med vært oppe på 61. Men i sommer gikk jeg ned til 58-59 og fra okt og til nå har jeg gått ned til 54 kg. Så jeg er jo godt innenfor normalområdet. Det er ikke det at jeg har noe i mot å gå ned i vekt, men det er bare at vekta går bare nedover selv om jeg spiser. Jeg er veldig trøtt og slapp, men kanskje er det pga vektnedgangen, jernmangelanemi (det har jeg hatt før), eller at jeg jobber turnus og er litt døgnvill til tider.

I tillegg er jeg kvalm, det har jeg vært til og fra siste året. Ikke sånn at det hindrer meg i noe, stort sett, men i noen perioder er det litt verre. For eksempel nå, er jeg inne i en periode med kvalme, kjenner meg veldig slapp, av og til tung i pusten når jeg trener særlig, eller går i motbakker (men det er sikkert bare en følelse, det er bare det at det er mer enn før). Kjenner meg litt utslitt noen ganger. Er litt på ski /styrke 2-3 ganger i uka, men har ikke så mye energi, pusten er litt tung og jeg har ikke noe å gi.

Har også hatt diffuse smerter i underlivet siste måned som kommer og går, men jeg tisser som normalt...

Vet at jeg av en eller annen grunn blir "dårlig" av brunost, melk, grøt ol, men jeg har sjekket intoleranse, og det er det ikke. Men det er bare sånn det er. Det eneste jeg ikke bør spise hvis jeg ikke er hjemme er melk, is ol, for da blir jeg litt dårlig i magen. Men jeg spiser ikke så store mengder av det, så det har egentlig ikke noe med dette å gjøre. Det var bare sånn hvis det var relevant.

Så jeg lurer på litt på om du har noen tanker, om hvordan jeg kan bli kvitt kvalme og få litt mer energi?

Svar

Hei! Uønsket vektnedgang er noe man bør vurdere videre. Kvalme er et veldig uspesifikt symptom og kan ha mange årsaker. Plager fra underlivet bør testes. Vektnedgangen er beskjeden. Det er viktig å utrede deg grundig, klinisk undersøkelse og blodprøver i første omgang. Anemi, jernmangel, stoffskiftet mm bør vurderes. Dette med tanke på slapphet og lite energi. Kronisk infeksjon kan også gi blodmangel. Urinstix bør taes. Er avføringen normal? Smerter fra mage? Hvordan reagerer du på matvarer som inneholder gluten? Fastlegen kan ta blodprøve fecaltest for å se om det er en form for betennelse i tarmen. Jeg forstår at det er slitsomt å gå rundt slik. Det er viktig at du får dette undersøkt slik at riktig behandling kan iverksettes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-