Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Veklsende avføring. Periodevis tynn/slim og mye rumling

Spørsmål

Hei

Eg har 1-2 ganger (pr 14.dag) veldig løs mage. Den romler og lager lyder. Når eg går på do så kjem det berre slim og vatn og ein del luft. Det kan gå 1-2 dager før avføringen blir normal. Eg spiser og drikk normalt. Skeier sjeldan ut i vekedagane, og har ein kontorjobb. På fritida spring eg 2-4 gongar i veka.
Spesielt dagen derpå (etter ein tur på byen) er det verre. Då kan eg gå i halvanna dag før eg har normal avføring. Eg trykker ikkje i meg junk på nattestid, berre brødskive eller anna "normal" mat. Drikk melk eller vatn for å få normalt væske nivå igjen.

Kva er grunnen til at avføringa mi er nesten berre vatn og slim? Det er frykteleg plagsomt.
Eg har ikkje hatt plager i mage tidlegare. Eg veg ca 85 kg, normal høg.

Svar

Hei! Vekslende avføring, med periodevis mye luft og slim er veldig vanlig. Mange får diagnosen irritabel tarm lidelse. Det betyr i all hovedsak at man har en nervøs mage. Mye luft taler for at bakteriene i tykktarmen for tilførsel av mye fiber eller kosthold som gir gassdannelse. Man må nesten prøve seg frem for å finne ut hvilke matvarer som gir dette da det er høyst individuelt. Stress i hverdagen setter seg ofte i magen. Føler du at det kan være en slik sammenheng? Har du opplevd frisk blod eller påfallende mørk farge på avføringen?Kan det være sammenheng med melkinntak? Det er ikke uvanlig med melkintoleranse. Det kan gi symptomer akkurat som du beskriver. Forsøk 2-3 uker uten melk eller melkeprodukter for å se om det hjelper. Jeg synes su bør få undersøkt magen din av fastlege og evt ta de nødvendige blodprøver. Dersom det er familiær opphopning på inflammatoriske tarmsykdommer i familien som ulcerøs kolitt eller morbus chron bør du nevne det til legen. Som en konklusjon tror jeg dette henger sammen med kostholdet. Mindre sannsynlig er melkintoleranse eller cøliaki. Det er ikke mistanke om kreftsykdom om tanken skulle ha streifet deg

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-