Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vedvarende magesmerter hos voksen kvinne

Spørsmål

Har plager med smerter i hele magen. Oppblåst, raping og tarmgass, kvalme og diare. Kan våkne av stikking og smerter. Har hatt dette en stund. Avføringen lukter surt. Har vært slapp til tider med lite energi. I den senere tid når jeg pusser tenner om kvelden, lett for å ville kaste opp. Har for noen år siden tatt bort polypper på tarmen og de var ok. Tilstander har vart en god stund. Hva kan dette være ?

Kvinne 67
Svar

Hei.


Du er altså en voksen kvinne som en stund har hatt plager fra magen, som du ikke vet hva skyldes. Det synes altså ikke som det er forbigående. Ved ikke-forbigående og nyoppståtte plager fra magen, spesielt hos "godt voksne" mennesker, skal en alltid oppsøke lege for å finne årsaken, da sykdom generelt, inklusiv alvorlig sykdom oppstår hyppigere med økende alder. Med dette sier jeg naturligvis ikke at jeg "tror" at du har noe alvorlig sykdom, men dette skal en i din aldersgruppe ikke gjette på, men fastslår. Derfor er legebesøk nå det rette, spesielt siden du har sett det an en stund og det ser ut til å vedvare, og også fordi du har almensymptomer som slapphet og lite energi, hvilket kan bety sykdom. 

Symptomene du har er ikke typiske eller ensbetydende med en-1-diagnose eller sykdom, derfor blir det noe feil å nevne enkeltdiagnoser her, når du spør om "hva dette kan være". Det ville isåfall bare blitt ren gjetning, noe du ikke har noen som helst informasjonsverdi av.  Men som du skjønner på det jeg skriver ovenfor, så skal alvorlig sykdom utelukkes, spesielt kreft, naturligvis. 

Bestill time hos fastlegen, og få klarhet i dette. Det lar seg ikke gjøre å finne ut av hva det skyldes, uten legeundersøkelser. Ta med en liten bit avføring i en lukket beholder når du skal til legen, for prøvetaking av denne med tanke på blødning fra tarmen.

Jeg ønsker deg lykke til.