Vedvarende kvalme

Spørsmål

Hei!

Plages av vedvarende kvalme. Har tatt blodprøve etc. Disse er fine. Er dette noe jeg må leve med - eller burde jeg undersøke mere rundt dette?. Kan det være reaksjoner på mat?(Kvalmen kommer og går)

Prøver også å bli gravid. Har relativt regelmessig menstruasjon. Er det da sikkert at jeg har eggløsning? Kan jeg ha kommet i 'overgangsalder' eller er dette senere?(har prøvd siden mars)

På forhånd takk for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Allergier- bjørk,asp,osp + burot+ litt timotei, hussopp mm

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Kvalme er en plage som er svært vanlig hos folk flest. Ofte er det innlysende hva som er årsaken, for eksempel når man har forsynt seg litt for mye av julematen, mens andre ganger kan det være vanskelig å finne ut hva som gjør en kvalm.

Kvalme kommer av stimulering av det såkalte kvalmesenteret i hjernestammen vår. Dette senteret finnes for at kroppen skal ha en måte å kvitte seg med ting den har fått i seg og som den av forskjellige årsaker oppfatter som farlige eller skadelige. Det er altså i utgangspunktet en svært viktig og nyttig funksjon.

Antageligvis den vanligste årsaken til at kvalmesenteret blir stimulert er infeksjoner i mage- og tarmsystemet vårt. Andre årsaker fra magen er magekatarr (gastritt), magesår, eller i sjeldne tilfeller, svulst i magen.
Ved slike sykdommer er kvalmen vanligvis langvarig og ofte ledsaget av andre plager slik som magesmerter og sure oppstøt. Ved slike plager bør lege alltid kontaktes, og behandlingen vil være avhengig av årsaken.

Andre vanlige årsaker er bivirkninger av medisiner, reisesyke, samt allergier mot spesielle matvarer. Stort sett de fleste sykdommer som rammer organer i buken vår kan gi kvalme, du kan lese om flere av disse ved å følge den første lenken på toppen av dette svaret. Her finner du også en link til en artikkel om hva man selv kan gjøre for å minske kvalmen.

Når det gjelder hva som forårsaker kvalmen din så har jeg nok for få opplysninger til å uttale meg noe sikkert om det. Hvis den ikke gir seg innen kort tid ville jeg vel foreslått at du fikk undersøkt det nærmere. Etter all sannsynlighet så er det en "snill" forklaring på kvalmen din, men det å gå rundt og være kvalm er ikke særlig bra og går naturlig nok ut over livskvaliteten.

Når det gjelder om du er kommet i overgangsalderen så er nok svaret på det nei. Så lenge du har regelmessig menstruasjon så har du nok også regelmessige eggløsninger. Gjennomsnittsalderen for kvinner i Norge for å komme i overgangsalderen er 51 år. Vel og merke kan man komme i overgangsalderen allerede i midten av 30-årene men dette er svært sjelden. Du kan lese mer om overgangsalderen ved å følge linken på toppen av svaret mitt.
Det tar ofte lenger tid å bli gravid jo eldre man blir, dette gjelder spesielt hvis man har brukt p-piller over lengre tid. For noen lykkes det dessverre ikke å bli gravid når man komme opp i en viss alder. Skulle det gå lang tid uten at du blir gravid (over 1 år) så ville jeg bedt om en time hos gynekolog slik at du kan få sjekket om forholdene ligger til rette for graviditet hos deg. Det finnes metoder som kan øke sjansene for graviditet men dette bør du ta opp med gynekologen din.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn