Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Varige endringer i avføringsmønsteret hos voksne mennesker skal alltid undersøkes

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 53 år som har svært god helse, jeg er veltrent, spiser sunt og har aldri hatt helseproblemer heller ikke fordøyelsesproblemer.Jeg har ingen allergier. For 2-3 mnd siden ble jeg oppmerksom på endret avføringsmønster som tilsvarte symptomer på svulst i tykktarm/endetarm (avføringstrang og følelse av å ikke bli tømt. Avføring som ser ut til å ha passert en sammenklemt kanal og i biter). Koloskopi avdekket en frisk tarm, prøver viste ingen spor av blod. Jeg la dette bak meg og klarte å fjerne sykdomsfokuset, men nå, flere uker senere er symptomene de samme: vanskelig å få tømt tarmen, deformert (ikke hard) avføring. Min 78 år gamle tante (min fars søster) er uhelbredelig syk med kreftsvulster i buken. Kreftens utgangspunkt er litt uklart, men sannsynligvis i eggstokk(ene). Hennes symptomer var også vanskeligheter med å gå på do (som hun uttrykte det), senere forstoppelse. Da de diagnostiserte henne hadde hun mye kreftvæske og spredning. Jeg lurer på om jeg skal slå meg til ro med gode koloskopiresultater eller om jeg burde be om grundigere undersøkelser? Tusen takk for svar.

Kvinne 53
Svar

Hei.


For det første har du gjort ting "helt etter boken" her. Du er et voksent menneske som opplever plutselig innsettende og varige endringer i avføringsmønsteret, noe som kan være tegn på kreft i mage-tarmsystemet. Da skal man oppsøke lege for å få utelukket slik sykdom, hvilket du gjorde. Det er flott at koloskopien ikke viste tegn til sykdom, så det er utelukket.


Langtkommet kreft i bukhulen av enhver årsak kan påvirke tarmfunksjonen, slik det kan se ut som kan ha skjedd hos din tante. Men du har jo ingen tegn til at du skulle ha kreft generelt. Derfor er dette særdeles lite sannsynlig. 

Jeg tenker imidlertid at en gynekologisk undersøkelse kan være riktig, mest for ordens skyld, men også fordi de symptomene du beskriver vedvarer, uten at man har funnet en forklaring. Anatomisk nærhet mellom indre kvinnelige organer og endetarm tilsier også at det er naturlig og riktig med en gynekologisk undersøkelse nå. 

Ta derfor dette opp med legen din nå, eller bestill privat time hos gynekolog om du har den muligheten.


Jeg ønsker deg lykke til.