Varierende fasong på magen. Sannsynligvis tykktarmen som sees.

Spørsmål

Hei, er det vanlig at magen er litt større(man kjenner en bump) på venstre side f. eks nær man har spist litt mye pga at magesekken ligger der, eller kan det være en svulst? Har gått litt opp og ned men over en ett års periode(kanskje litt under) har jeg opplevd tre perioder hvor jeg virkelig har kjent forskjeller i magen min på venstre og høyre side. Har tenkt at det kan bare være meg(psyken) men at det kanskje er lurt å sjekke opp. Jeg har hørt at det kan være en sammenheng mellom kreft og psyken, og har lenge hatt tunge psykiske plager/stress i 4 år, så derfor jeg sikker blitt litt ekstra redd. Men har prøvd å legge det fra meg det siste halvåret. Er det vanskelig å få rønkentime? Burde jeg sjekke det opp fysisk hos en lege. Som sagt varierer det om jeg føler denne kulen/bumpen eller ikke, og har en mistanke om det kan være magesekken eller bare endringer i «sixpack», eller tap av muskler. Hva tenker du?

Kvinne 19
Svar

Hei.


En varierende fasong på magen, "bumper" som kommer og går, har defintivt ingenting med kreft å gjøre. En kreftsvulst varierer ikke i størrelse, men blir bare større hele tiden. I tillegg får i praksis ikke 19-åringer kreft i mage-tarm systemet. Det du beskriver her, er tilnærmet sikkert tykktarmen din som du ser, for den varierer i tykkelse alt ettersom mat og luft passerer. Spesielt lett synlig er det hos slanke personer. Det er også veldig lett å kjenne tykktarmen med fingrene, f.eks. mellom navlen og hoftekammen på venstre side. Det er der den går i en knekk i overgangen til endetarmen, og der kan luft gjerne stå og stange litt, slik at tykktarmen midlertidig blir litt oppblåst og lett å både se og kjenne.

Forøvrig er det ingen påvist sammenheng mellom psykiske plager/stress og kreft, slik du har lest. Det er kun en hypotese, altså noe som noen påstår kan være tilfelle, men som ikke er bevist.

Så du har ingen økt risiko for kreft fordi om du har hatt psykiske plager i noen år.


Jeg kan på ingen måte tenke meg at det du beskriver her, har noe som helst med sykdom å gjøre, så du trenger ikke å oppsøke lege for dette.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-