Utredning av langvarig diare

Spørsmål

Hei. Det er noe jeg går og er ganske bekymret for for tiden. Jeg har i en og en halv måned nå hatt langvarig diare. Jeg har bare hatt tre dager med noenlunde normal avføring i denne perioden. Grunnen til at jeg har ventet med å gå til lege er at jeg er så redd for at jeg må ta den slangen ned i halsen fordi jeg brekker meg så lett. Å ta slangen inn i rektum er jeg ikke så redd for. Det jeg er mest redd for er kreft i endetarm- tykktarm. Det kan jo også være noe jeg spiser som jeg reagerer på. Men kan man plutselig reagere på mat som man er vant til å spise og har spist bestandig ? Det er heldigvis ikke noe blod i avføringen som jeg kan se men av og til er det litt blod på papiret. Men det er jeg ganske sikker på er fra en hemoroide. Av og til kan jeg kjenne litt magesmerter. Jeg føler meg også litt slapp. Jeg har ikke gått ned i vekt. Så jeg er naturlig nok litt bekymret. Hva tenker du om det jeg har skrevet her ? Det er vel kanskje på høy tid at jeg kommer meg til legen. Tror du legen vil høre på meg når jeg sier at jeg ikke vil ta slangen ned i halsen ?

Mann 40
Svar

Hei.


Du er en førti år gammel mann, som nå i halvannen måned har hatt diare. Det kan skyldes sykdom eller medisinske årsaker, og derfor synes jeg du skal gå til lege nå for å få dette utredet.  Du har hittil ventet med å gå til lege fordi du er redd for gastroskopi ("slange ned i halsen"), men da må det med en gang sies at det slett ikke er en undersøkelse som hører til utredning av langvarig diare. En gastroskopi vil vanligvis ikke kunne gi noen informasjon om årsaken til diare. Du behøver følgelig ikke tenke mer på dette, og du behøver ikke engang å ta det opp med legen din, siden det er uaktuelt. Det gjør selvfølgelig ikke noe å si det til legen uansett, om du ønsker det, og forøvrig så kan naturligvis ingen lege "tvinge" en pasient til noen som helst undersøkelse. Du alene bestemmer over kroppen din og hvilke undersøkelser du ikke ønsker, selvfølgelig.


Langvarig diare kan ha mange forskjellige årsaker, og det blir feil å antyde konkrete diagnoser her over nett, uten undersøkelser og utredning. Men jeg kan nevne tilfeldige diagnoser som cøliaki, laktoseintoleranse, infeksjoner, høyt stoffskifte, bivirkninger av medisiner. Alvorlige sykdommer som kreft er også teoretisk mulig, og nettopp derfor er det riktig å gå til lege siden dette tydeligvis ikke er noe som har gått over av seg selv på halvannen måned. Det er vanligvis greit å se an ting litte granne, men halvannen måned er nok til å anbefale et legebesøk nå. Når diagnosen kreft er nevnt her, så er ikke det fordi jeg på noen måte "tror" noe som helst om det, det er rent generell informasjon, og åpenbart blant de minst sannsynlige årsaker i ditt tilfelle.


Blodet på papiret kan naturligvis skyldes hemoroider som du selv tenker, og det vil også legen din kunne bekrefte for deg, hvis det er årsaken.


Håper dette var grei og nyttig informasjon, lykke til med legebesøket.