Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uspesifikke mageplager som bør utredes

Spørsmål

Symptomer jeg har fått de siste 4-8(??) årene: -Oppblåst. Svært oppblåst etter måltid. Type 5-6 måneder gravid. - Magesmerter, oppunder høyre og venstre ribben. To ganger så intense at jeg har endt på legevakta der de ikke fant noe som helst annet enn luft -Forstoppelse -Mye fjerting -Smerter i musklene, à la fibromyalgi(?), betennelsesaktig følelse i kroppen. -Fatigue i musklene, letargi, tunghet, ME-følelse -Sukker-craving etter å ha aldri ha hatt det før, alltid vært mer saltperson -Støvmiddallergi Nyligere (siste 2-3 år): -Jernmangel (tar nå kontinuerlig jerntilskudd). Har tidligere alltid hatt høy blodprosent og jernlager -Forverret allergi -Forverret oppblåsthet - Brain fog, kognitiv svekkelse, sliter med hukommelse. Ser ut til å korrelere med intensiteten på mageproblemene. - (svimmelhet som kommer og går) Nyeste symptomer (siste 1-1,5 år) på toppen av alt før: -Rosacea (forverres tilsynelatende av noen typer mat, laktose? egg?) -Raping etter/under måltid -Innimellom noe à la restless leg syndrome -D-vitaminmangel etter å i hele livet alltid ha hatt høye nivåer av dette. -Angst, uten noen spesielle ytre faktorer, og også merkelig nok korrelert med hvor intense fordøyelsesproblemene er. - Matsensitivitet? Kløe i huden, irritasjon og kviser i panna og på kinnene. Muligens relatert til melk. Aldri hatt problemer med melk før. - Hyppigere forkjølelse/influensa - innimellom slimete/oljete (rødlig) avføring som setter seg fast / klistrer seg fast i skåla - innimllom ufordøyd mat i avføringen Ting som hjelper litt: -Å slutte å spise - “intermittent fasting” (5:2) og tidsperiodefaste (16 timers pause mellom siste måltid for dagen og frokost neste dag virker best). Etter en hel dags faste, får jeg neste morgen gjort nummer 2 på do. - Myke bevegelser som masserer magen (moderne dans, yoga, massasje) -Meditasjon, pusteøvelser - muligens; Peppermyntete, oreganoolje, hvitløk - Unngå melk, løk, bønner muligens. - Muligens kutte laktose Hjelper ikke: kaffe, svisker

Kvinne 49
Svar

Hei og beklager et forsinket svar.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg forstår imidlertid at du har en rekke med helseplager som du hittil ikke har fått hjelp for, og det kommer sannsynligvis av at man ikke vet årsaken.

Jeg går ut fra at du har vært til fastlegen din for dette, hvis ikke er det naturligvis det første du skal gjøre.


Symptomene dine er i stor grad diffuse og uspesifikke, hvilket betyr at dette ikke peker i en konkret diagnostisk retning, og at det kan skyldes "alt eller ingenting". Det er også slik at man kan ha slike plager uten at det skyldes sykdom i det hele tatt, noe det er viktig for deg å vite.


Det jeg synes er viktig, er at du blir utredet for matvareintoleranser, spesielt cøliaki og laktoseintoleranse. Det må også taes avføringsprøver av deg med tanke på tarmparasitter, inklusiv giardia, hvilket kan gi slike mageplager som du beskriver.

Stoffskiftet ditt bør også sjekkes.


Det som forøvrig kan legges til, er at når det har vart så lenge som 8 år, så kan ihvertfall ondartet alvorlig sykdom utelukkes, hvilket naturligvis er bra.


Den eneste måten å eventuelt klare å finne ut av årsaken til slike helseplager, er grundige, bredspektrede og systematiske utredninger hos fastlegen over tid, hvilket jeg følgelig anbefaler deg.


Å stille noen konkret diagnose her over internett uten legeundersøkelser er naturligvis ikke mulig, og så lenge vi ikke har en diagnose, er det heller dessverre ikke mulig å si noe om hva som kan hjelpe deg, for skal en gi helseråd, må en først vite hva som skal behandles, naturligvis.


Jeg håper uansett at informasjonen i beste fall kan hjelpe deg videre med dette. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-