Urolig mage

Spørsmål

Mage problemer.

Jeg har alltid hatt urolig mage, men synes det er blitt verre i den senere tid, spesielt det siste året. Symptomene arter seg i form av oppblåst urolig mave, flytende avføring og til tider smerter. Får lett problemer når jeg tar meg ut fysisk som ved skirenn, da får jeg lette smerter i maveregionen og reagerer på inntak av f.eks sportsdrikke. Har sjekket for unormal bakterievekst men ikke funnet noe. Føler av og til lett kvalme om morgenen. Ser også ut til at jeg reagerer på inntak av kaffe og karbohydrater f.eks i form av helsefrokost.

Plages også til tider med slapphetsperioder og trøtthet.

Har også dette siste året hatt hyppige tilfelle av uregelmessig hjerterytme, men dette har vel neppe noen sammenheng. Har bestilt time hos fast lege for hjertesjekk.

Takknemlig for svar, men kan gjerne utdype problemene hvis behov.Jeg vil gjerne understreke at jeg er i regelmessig jobb, har pendlet de siste 4 årene mellom Stavanger og Trondheim, og er borte fra jobb pga. sykdom svært sjelden. Jeg er 1,84 høy og veier ca 92-93 kilo.

Mann, 51 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Generelt pleier man å si at endringer i avføringsmønsteret hos en voksen person, især kombinert med magesmerter og slapphet slik du har opplevd nå de siste året, betyr at man skal oppsøke lege for å bli utredet for å utelukke sykdom.
Det er fint at du ikke har noen bakterieoppvekst av sykdomsfremkallende bakterier i tarmen, men du skulle kanskje også ta opp med din lege om du skulle undersøkes på andre måter, f.eks. med det som heter Hemofec, en avføringsprøve mhp om der er små mengder blod i avføringen som ikke kan sees, evt en gastroskopi eller coloskopi (undersøkelse av henholdsvis magesekk eller tykktarm med fiberoptisk slange)

Det er ingen spesifikke ting i dine symptomer som taler i en bestemt retning, men vi har alle mager som er mer eller mindre følsomme for alt fra kost til stress.
Når jeg ser at du reagerer på kraftig fysisk stress som et skirenn, og kostholdselementer som kaffe, sportsdrikke, "helsefrokost" m.v. så tenker jeg at da sier kroppen din noe om at du burde ihvertfall holde deg borte fra disse tingene, det er ihvertfall helt klart.
Man har også noe som heter irritabel tykktarm, det kan du lese mer om i vedlagte link.
En del av symptomene dine kan se ut til å passe med dette, men en slik diagnose kan man ikke stille før man er grundig utredet og kan utelukke sykdommer som evt ligger bak.
Irritabel tykktarm er ingen egentlig sykdom, men en tilstand hvor man reagerer lettere enn andre, på alt fra stress til kost osv, og man kan lære seg å ta hensyn til dette.
Jeg sier ikke at det er dette som er diagnosen for ditt vedkommende, men det er en mulighet, dersom andre muligheter kan utelukkes etter legeundersøkelse.

Forøvrig er det ikke mulig å komme noe nærmere en diagnose for ditt vedkommende, da dette vil kreve legeundersøkelse m.v., hvilket vi ikke har anledning til her pr internett, men jeg håper du kan dra nytte av noe av informasjonen jeg har gitt deg her.

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-