Urolig mage

Spørsmål

Har de siste årene slitt voldsomt med magen. Våkner hver morgen med mye luft og sterk urolig mage. Det fører også til sure oppstøt (på grensen mot oppkast). Dette sitter ofte i utover dagen og fører til hyppige toalettbesøk på jobb. Livskvaliteten er på null da kinobesøk, restaurantbesøk osv sjelden kan tas grunnet magen. Satt seg ned for å spise og etter fem minutter er det rett på toalettet. Sjelden diare, men meget løs og sterkt urolig. Får også sjelden dratt på besøk til familie/venner da dårlig mage gjør at man bare vil hjem igjen for å slappe av. Blir også uvel med svette/hodepine/feber osv. Har vært hos lege som tok en del tester på allergi, men eneste rådet jeg fikk var å ikke drikke kaffe. Alle tester var negative. Problemet er størst i stressituasjoner, men generelt et daglig problem som jeg skulle ønske man kunne få ordne på. Har prøvd forskjellige apotekmidler (bakterieflora-tabletter, samarin, klyster osv), men ingenting av dette ser ut til å hjelpe.

Mann, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er utrolig mange mulige årsaker til at du har slike mageplager, og jeg kan neppe stille noen sikker diagnose over internett. At plagene reduserer livskvaliteten din er helt sikkert! Ofte kan dette lage en ond sirkel, hvor du får urolig/nervøs mage fordi du forventer at magen din skal være ubehagelig. Dette kan forsterke plagene.

Aktuelle diagnoser kan være matintoleranse, melkeintoleranse, cøliaki, Crohns sykdom, irritabel tykktarm, bakterieinfeksjon og en del flere.

Legen din må utrede deg med blodprøver, allergiprøver, dyrkningsprøver og analyse av avføringen, det må gjøres gastroskopi og eventuelt kontrastundersøkelser av tynn- og tykktarm, evt koloskopi. Hvis man ikke kommer til målet hos fastlegen må du henvises til spesialist. Ikke slå deg til ro med at "du skal bare slappe av". Så sterke plager bør utredes slik at du kan få vite hvordan du skal takle og minske plagene.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-