Urolig mage, vektoppgang

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med konstant oppblåst mage, magesmerter, kvalme og vektoppgang, siden starten av november har jeg gått opp hele 9 kg, fra 54-63 kg. Fra mai-oktober fulgte jeg en diett og kostholdsplan hvor jeg spiste ca 1800-2000 kalorier pr dag, og hadde cheat meal en gang i uka, 3 styrkeøkter og 2-3 kondisjonsøkter i uka. Når jeg sluttet med kostholdsplanen spiste jeg 50/50 med «diett mat» og «vanlig mat», og trente tilsammen 3-5 økter i uka. Og fra og med januar har jeg fulgt diett igjen med 1800 kalorier og har trent 3-5 økter (styrke og cardio) i uka. Jeg har begrenset inntaket av gluten og laktose da jeg reagerer litt på det og har gått ned totalt 10cm på kroppen pga det, men nedgangen har også stoppet opp der. Vekta stiger jevnlig, magen er fortsatt oppblåst og jeg blir bare mer og mer fortvila. Fettprosenten min er målt til 24%, har tatt celleprøver, blodprøver og alt er normalt i følge legene. Jeg fikk satt inn p-stav i desember, har hatt uregelmessig mens, men har begynt på p-piller i tillegg for stabilisere å det. Jeg lurer på om alle plagene mine kan være bivirkninger av p-staven, mens venninna mi som anbefalte p-stav og er utdannet sykepleier nekter for det. Hva tror du? Stresser jeg for mye eller har jeg grunn til å være bekymret? Jeg mener selv at med treningsmengden min og kostholdet mitt burde jeg heller ha stabilvekt/gå ned, enn å bare øke, noe er nok muskler, men hva skyldes resten av vektoppgangen 😬 Håper du kan komme med noen råd.’

Kvinne 25
Svar

Hei! Energi/vektoppgang er et regnestykke med summen av energi tilført og energi forbrukt i forhold til fysisk aktivitet. Vektoppgang kan også skyldes væskeansamling i kroppen, men i din alder er det mindre sannsynlig. Har du registrert hevelse i bena/ankler? Oppblåst/utspilt mage bidrar ikke til vektoppgang. i den grad det er væske som er samlet i bukhulen. Det kan oppstå ved alvorlig leversvikt, også dette lite sannsynlig. P-stav fører til lite grad av væskeoppsamling i kroppen og jeg er enig med venninda di at det er lite sannsynlig. Hormonelle prevensjonsmidler kan øke apetitten, men det er ikke typisk for p-stav. Stress i seg selv med høyt fokus på dette kan forklare en "urolig mage", men ikke vektoppgangen. I tillegg bør stoffskifteverdier kontrolleres. Kan det tenkes at du har et lavt stoffskifte om dermed lavere energiomsetning. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med.